lördag 6 juli 2013

Pojkars utsatthet

Det pratas för lite om barns utsatthet men det pratas ännu mindre om pojkars utsatthet.
Pojkar som förgrips på av sina mammor eller andra kvinliga personer. Pojkar som misshandlas. Pojkar skall på något sätt vara tuffare, starkare och tåla mer och det blir ännu mera skamfullt att berätta att man utsatts för övergrepp som pojke. Det lyftes på Almedalen.
http://socialaktion.nu/om-pojkars-utsatthet-vad-hander-med-dem/
Niklas Långström sa att det inte finns ett samband mellan pojkar som utsatts för sexuella övergrepp och att det är just de som blir sexualförövare. Däremot finns belagt att pojkar som växer upp i utsatthet i högre grad blir våldsamma och kriminella. Dessutom är självmordsfrekvensen hög i just den gruppen. Vidare sas att pojkar som adopterats till sk normalfamiljer men med en nära våldsupplevelse bakom sig också visar på ett våldsammare beteende. Niklas Långström betonade dock att det inte handlade om genetik utan snarare socialt arv.
Det diskuteras oerhört lite kring pojkar och deras utsatthet och samhället har en benägenhet att tala om flickors utsatthet och våld mot kvinnor, medan det talas väldigt tyst om pojkar/män som utsätts för nära relationsvåld. I en undersökning som refererades till redovisas att i åldersgruppen 20-47 år har 35-40 % någon erfarenhet av nära relationsvåld och i gruppen ca 10 procent pojkar.
Börje Svensson talade om att det är svårt att nå pojkar som utsatts för våld och övergrepp. Pojkar ber inte om hjälp och de undviker att tala om vad de utsatts för.
 
Regeringen har nu gett ett uppdrag.

Våld i nära relationer - uppdraget

I maj 2012 utnämnde regeringen Carin Götblad till Nationell samordnare mot våld i nära relationer. Det skedde i samband med att Carin Götblad lämnade uppdraget som länspolismästare i Stockholms län. 
 
Det man skall se över är:

Partnervåld

Varje år utsätts tiotusentals människor i Sverige för våld och förtryck av sin partner. Det utan jämförelse vanligaste är att en man misshandlar och förtrycker en kvinna. Men det finns också andra former: Det kan vara en kvinna som slår och förtrycker en man. Det finns också våld i samkönade relationer. Studier visar att mäns våld mot kvinnor i jämförelse med annat partnervåld tenderar att vara grövre.


Våld mot barn

De som oftast utsätts för upprepat våld i nära relationer är barn. I en kartläggning, publicerad av Socialstyrelsen sommaren 2012, konstateras att våld drabbar barn i alla åldrar, från spädbarn till ungdomar.


Hedersrelaterat våld och förtryck

I Sverige har enskilda tragiska händelser där en ung kvinna mördats av nära anhöriga därför att hon ansetts ha vanhedrat familjens ära, fått stor uppmärksamhet. Det fall som kanske skapat mest diskussioner var mordet på Fadime Sahindal i Uppsala 2002.

Talade med en som träffat henne på Almedalen och hon var långt ifrån klar men hade om jag inte missuppfattade, redan förvånats över hur mycket fel, uppenbara  som begås av handläggare.
Det sa jag redan för fyra år sedan...
men det är ju bra att det kommer officiellt.
Hoppas sedan att det händer något utifrån det

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar