torsdag 6 juni 2013

Föräldrar som begår brott

Hittade ett inslag på radion om barn vars föräldrar sitter inne. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5554971 en del tycker det är jättejobbigt medan andra tycker det är skönt. Men de flesta håller tyst om det, skäms, även om det inte är deras fel.

Även dagens aftonblad tar upp det. Pappan sitter inne men denna gången för att ha dödade mamman med 40 knivhugg.
http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/2013/06/botkyrka-har-mycket-att-forklara-for-lilla-lisa/
de hade en liten dotter. Henne får han ändå behålla vårdnaden om. http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/2013/06/mormor-och-morfar-det-ar-vi-som-ar-lisas-familj/
Paret hade gått isär seadn tidigare och då mamman hade varit med om två bilolyckor så morföräldrarna fungerade som avlasting/familjehem åt flickan. Mamman bodde hos dem långa perioder då hon hade som mest ont. Morföräldrarna är godkända och utredda som familjehem just för henne.  Sedan mammans död hade hon bott hos dem.
•Clara föder 2008 en dotter. Hon har gjort slut med pojkvännen Kenan och bor mestadels hos sina föräldrar Fredrik och Gabrielle.
•Den 1 juni 2009 ska Clara hämta sin mobiltelefon hos expojkvännen och har dottern med sig i barnvagn. Han mördar henne med 40 knivhugg. Flickan körs direkt efteråt av socialtjänsten till mormor och morfar.
•2010 protesterar Kenan mot att hans dotter bos hos sin morfar och mormor. Han får inget gehör. Förvaltningsdomstolen anser tvärtom det vara ”av yttersta vikt” att flickan bor hos morföräldrarna.
•2012 beslutar socialnämnden att omhänderta barnet. En orosanmälan hade inkommit, och i sak konstaterar en efterföljande utredning att huset är kallt och ostädat, en toalett saknar tvättfat och familjen har skulder de betalar av. Ingen oro finns dock för familjens övriga barn i kommunen där de själva bor.
•Fredrik och Gabrielle anmäler till Socialstyrelsen och begär en granskning av Botkyrka kommuns agerande. Två psykologer som följt familjen är kritiska till omhändertagandet, En beskriver den oförberedda flytten som ”… ett gränslöst övergrepp som får betecknas som grund för trauma.”

 
Efter två år vill inte pappan som är vårdnadshavare att hon skall bo kvar. Soc och rätten går emot honom. Det är ”av yttersta vikt” att flickan bor hos morföräldrarna. Man låter henne stanna två år till men sedan flyttar man henne plötsligt. Efter en annonym anmälan. För det första kan man undra vem som gjort dem. Sedan av de anledningar som räknas upp här flyttar man inte ett barn som bott så länge. Det skall vara tre skäl. Fara för barnents liv, misshandel eller grova övergrepp. inget av det verkar ha flörekommit här. Och om förhållanden var så dåliga borde de väl ha reagerat tidigare.
Vad ändade sig utifrån domen att det var ”av yttersta vikt” att flickan bor hos morföräldrarna.
Nej plötsligt gäller den inte längre.
Trots att kommunen gjort fel och man krittiserar agerandet och kräver en förklaring så går det tydligen inte att rätta till. Precis som för oss. Kritik är ju inte kopplat till konsekvenser och heller inte med krav att rätta till.
Hur kan man göra såhär? Varför gör man såhär?
•Familjen träffar flickan två timmar var 14:e dag och under övervakning.
•Snart fyra år efter mordet är livstidsdömda Kenan fortfarande vårdnadshavare till Lisa. Socialnämnden har inte tagit vårdnadsfrågan till domstol. Ingen särskild vårdnadshavare har utsetts
 
Varför är tiden så begränsad? Varför är de övervakade?  De är inte farliga och har varit godkända och utredda och tösen känner dem och ser dem som sina föräldrar. Precis som i vårt fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar