fredag 21 juni 2013

Bara tre av tio

Det visar sig nu då de första 300 ärendena är granskande att bara tre av tio får ersättning utifrån att de vanvårdats av staten. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5570596 Det är inte klokt. Först fick de strida hur länge som helst för att överhuvudet taget få igenom någon ersättning och sedan kommer nästan ingen att uppnå kritterierna för ersättningen, med andra ord får nästan ingen ut nått iallfall.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tre-av-tio-vanvardade-utan-pengar_8280764.svd
– Många av de här har blivit bestulna på sin barndom. De har blivit bestulna på familj, syskon, allt. Att man har lagt ribban så högt som man har gjort tycker jag är omänskligt, säger hon till Ekot.
Men Ersättningsnämndens ordförande Göran Ewerlöf anser att det är rimligt att 30 procent får avslag. Han pekar på att det måste ha varit allvarlig vanvård om någon ska ha rätt till ersättning. Det kan exempelvis handla om sexuella övergrepp, misshandel, väldigt hårt arbete och särbehandling.
Hur kunde det bli så? det var väl inte tanken. då var det ju bara tomma löften.

Sedan fortsätter aftonbladets serie om misshandlade kvinnor
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17001394.ab enligt WHO så har var tredje kvinna i världen någon gång utsats för våld.
Under torsdagen presenterades den nya studien i Genève. Resultatet är allt annat än trevlig läsning.
Cirka 35 procent av världens kvinnor misshandlas någon gång av sin partner eller någon släkting, det skriver Svenska Dagbladet.
I de allra flesta fall så är det maken som misshandlar kvinnan. Många fall slutar med benbrott eller komplikationer vid graviditeter. I 42 procent av alla kvinnomisshandelsfall får kvinnan allvarliga skador.
– Detta är chockerande statistik som visar att kvinnomisshandel har blivit ett globalt hälsoproblem som nått epidemiska proportioner. På grund av stigma finns en underrapportering så problemet är troligen mycket större, säger Claudia Garcia-Moreno
 
Våldet mot kvinnor i hemmet skördar också många liv. Enligt studien så har 38 procent av världens alla mördade kvinnor dött efter att ha misshandlats av sin man eller partner.
WHO menar att man för att komma till rätta med det utbredda problemet måste göra flera saker. Bland annat måste länder bli bättre på att upptäcka barnmisshandel, den som misshandlas löper större risk att själv misshandla. Personal på sjukhus måste också bli bättre på att se när en kvinna misshandlats, då många ofta är rädda och förklarar blåmärken med att de "har ramlat".
– I många länder är det socialt acceptabelt att slå sin fru. Det ses även som ett uttryck för kärlek. Sådana normer måste ändras tidigt, i skolor och familjer. Utbildning är nyckel i kampen mot kvinnomisshandel, säger Garcia-Moreno.
Våld i parrelationer, de värst drabbade regionerna:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar