fredag 3 maj 2013

Utländska barn

Det är många föräldrar som har problem med att den ena parten tar med sig barn utomlands och man på något sätt lämnas rättslös trots att man har vårdnaden. http://www.bt.se/nyheter/boras/pappa-tog-dottrar-fran-boras-till-irak---begars-haktad-i-sin-franvaro(3758584).gm Nu har det ändå kommit ett ärende där pappan stack till Irak med barnen, två flickor, och där har de varit i ett och ett halvt år. Nu åkte mamman dit och försökte få med barnen hem till Sverige men hon stoppas i tullen och fängslades. Hon släpptes efter en vecka och får åka hem och nu begärs pappan häktad misstänks för grov egenmäktighet med barn. Ett brott som ger fängelse i minst sex månader och högst fyra år. Det gör att det blir lättare att få andra länder som Irak, att lämna ut honom.
Det är skönt att det äntligen händer något på den fronten.

Sedan hittade jag en debattartikel http://www.dn.se/debatt/barn-som-fods-i-sverige-ska-bli-svenska-medborgare Nu skall barn som föds i Svergie blir svenska medborgare om inte föräldrarna uttryckligen begär något annat. Det är iallafall förslaget i Medborgarskapsutredningen.
I dag är det föräldrarnas medborgarskap som avgör om ett barn blir svensk medborgare vid födelsen. Ett barn blir inte svensk medborgare bara för att barnet föds i Sverige.
Men om man utgår från tanken om samhörighet är det önskvärt att alla barn som föds i Sverige, och som kan förväntas växa upp i landet, också blir medborgare här.
Utredningen föreslår därför att barn som föds i Sverige under vissa förutsättningar ska förvärva svenskt medborgarskap automatiskt vid födelsen, även om deras föräldrar inte är svenska medborgare. Detta ska gälla om en förälder till barnet dels är folkbokförd här i landet sedan fem år, dels har permanent uppehållstillstånd. Föräldrar kan ansöka om befrielse från svenskt medborgarskap för barnet, om de vill att barnet ska växa upp med ett annat medborgarskap.
 
Ja en sådan förändring av lagen skulle rädda barn som t.ex. Hadille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar