onsdag 29 maj 2013

Ny undersökning i Mark

Då har man gjort en ny undersökning i Mark. På socialkontoret.
http://www.bt.se/nyheter/mark/anstallda-kritiska-mot-socialtjansten(3791800).gm
Bakgrunden är planerna på att eventuellt dela upp socialnämndens verksamhet, där äldreomsorgen står på egna ben.
Men utredningen har i mångt och mycket handlat om efterdyningarna av den så kallade socialskandalen 2010, som gått hårt åt organisationen och de anställda.
Medan brukare som äldre och funktionshindrade ger förvaltningen ett gott betyg är den egna bilden delvis mörk.
Dåligt ledarskap, dåligt med resurser, hög arbetsbelastning, politiker som tassar in på tjänstemännens områden, bristande information och otydliga mål återkommer i utredningen.
Utredningen visar att politiker och tjänstemän har olika uppfattningar om hur väl arbetet fungerar - enligt politikerna bra, betydligt sämre enligt tjänstemännen.
Framförallt efterlyses en väg för att återskapa förtroendet för verksamheten, så väl internt, mellan politiker och personal som utåt.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5547243
Svante Hjertén påpekar under presentationen att turbulensen inom socialförvaltningen i Mark började redan innan socialskandalen 2010 då turerna kring två familjehemsplacerade barn uppmärksammades i Uppdrag granskning. Men socialskandalen har skadat självbilden inom socialförvaltningen, dessutom har det funnits en förtroendebrist mellan politiker i socialnämnden och den tidigare ledningen inom socialförvaltningen.
– Det ska man nog ta på allvar och framförallt så har ju den där förtroendebristen mellan parterna här påverkat allmänuppfattningen, alltså längre ner i organisationen finns det ju utslag av den förtroendebristen, säger Svante Hjertén.
 
Efternamnet är bekant hoppas inte att han är släkt med den tidigare ordförande i utskottet.

Min reaktion på inslagen är att det är inte är konstigt att politikerna lägger sig i om det varit  som det varit och de är ytterst ansvariga. Det gäller att göra rätt. Jag vet att det fortfarande kommer inte bevis för motsatsen. Själv fick jag ett mail för snart 4 veckor sedan med ett påstående/löfte som inte stämmer eller har verkställts. Mina mail med frågan om varför har än så länge lämnats obesvarade. Det gäller ju att bevisa att man rättat till och gör rätt innan man kräver fria händer och förtroende.
Det är klart att man får leva med efterdyningarna när man itne är särskilt intresserad av att rätta till. Allt verkar bara sopas under mattan och så skall man gå vidare som om inget hänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar