söndag 17 mars 2013

Svar från Maria Larsson igen

Fick då återigen ett brev/svar ifrån Maria Larsson. Hon försöker visa att hon gör något även om jag inte tycker att det räcker. Hon svarar att hon förstår att jag upplever min situation som oerhört svår och beklagar det men jag har faktiskt inte lyft min situation utan tar bara vad som hänt oss som exempel på vilka konsekvenser vissa saker får. 
 
Bästa Eva,
Tack för ditt brev som inkom till Socialdepartementet den 18 februari. Av korrespondens och artiklar förstår jag att du upplever din situation som oerhört svår och det beklagar jag. I ditt brev lyfter du även diverse frågor om barns bemötande inom socialtjänsten.

Som du redan vet, är jag förhindrad att uttala mig i enskilda fall men jag vill gärna skicka med några generella kommentarer till de frågor du berör.

Den sociala barn- och ungdomsvården, liksom barns bemötande och deltagande i rättsprocesser, engagerar mig mycket. I egenskap av barnminister har jag arbetat intensivt för att med förbättrad tillsyn, utbildning, metodutveckling, kunskapsspridning och lagstiftning åstadkomma förbättringar på det här området. Jag vill också nämna att regeringen strax före jul gav Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning och i vilka situationer socialtjänsten tillämpar möjligheten att väcka talan om vårdnadsöverflyttningar i samband med att det förekommer våld i familjen eller den ena vårdnadshavaren har dödat den andra.

I uppdraget ingår att kartlägga vilka riktlinjer och rutiner som finns i kommunerna när det gäller vårdnadsöverflyttningar i denna typ av situationer. Syftet med uppdraget är att bedöma om socialtjänstens ansvar för att uppmärksamma behovet av en vårdnadsöverflyttning behöver tydliggöras eller utökas. Med utgångspunkt från kartläggningen ska Socialstyrelsen lämna förslag till sådana åtgärder. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november.

Frågan om barns bästa i familjesituationer är en fråga som förtjänar både uppmärksamhet och omsorgsfulla överväganden. Från och med den 1 januari i år har Sverige en ny Socialtjänstlag med ett tydligare barnfokus. Det är en viktig förändring för alla de barn och unga som far eller riskerar att fara illa. Men vi varken kan eller får vara nöjda. Regeringen avser därför att under mandatperioden inleda en utvärdering av 2006 års vårdnadsreform i syfte att se om det finns behov av ytterligare förbättringar.

Möjligen läste du den artikel som Beatrice Ask och jag hade i Aftonbladet som tar upp dessa frågor och något mer utförligt beskrev regeringens synpunkter. Är du intresserad kan du läsa artikeln i sin helhet via länken nedan:


Arbetet med att säkerställa att barn och ungdomar inte far illa innebär ofta svåra bedömningar, som kan vara livsavgörande för de barn, ungdomar och föräldrar som berörs. Att socialsekreterare som arbetar med dessa uppgifter har tillräcklig kompetens och erfarenhet för att klara uppgifterna är angeläget, bl.a. med tanke på föräldrars och barns behov av rättssäkerhet och kvalitet i verksamheten. Dessa frågor berörs i behörighetsutredningen som ska utreda frågor som rör behörighetsregleringen inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Är du intresserad kan du läsa slutbetänkandet via nedanstående länk.


Tack än en gång för ditt brev och dina frågor.
Vänliga hälsningar

Maria Larsson
Barn- och äldreministern

Är tacksam för svar men kommer att bedmöta Lägger ut det då det är skrivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar