tisdag 12 mars 2013

Halvera mer

I går var Maria Larsson på tv. Det som diskuterades var unga och rökning. Siffrorna går visst upp igen eller står still. Det var det som diskuterades och de kunde väl inte enas om hur det var. Maria sa att man tittade på fel siffror.
De går iallfall inte ner.
http://www.svtplay.se/video/1080010/11-3-21-00
Inslaget börjar 00.10 och framåt

I nyheterna igår sa man att regeringens nationella mål vill halvera ungdomarnas rökning tills nästa år.

Tänk om man kunde minska antalet placeringar. Tänk om vi kunde halvera omplaceringarna.

Ang rökningen försvarar idag sig Maria
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-ar-pa-ratt-vag-i-kampen-mot-rokning_7703686.svd
Vi är på rätt väg menar hon.

Skolverket har fått extra pengar för att stödja skolornas undervisning om alkohol, narkotika, dopning och tobak. En strategi för rökfria skolgårdar har tagits fram
FHI har bland annat beviljat bidrag till en särskild kartläggning för att få ökade kunskaper om faktorer under uppväxttiden som kan öka risken för rökning bland unga.

Socialstyrelsen har fått 20 miljoner kronor i år för arbetet med de nationella riktlinjerna för hur hälso- och sjukvården ska arbeta med alkohol och tobak. Stödet till mödra- och barnhälsovårdens informationsinsatser om riskerna med narkotika, alkohol och tobak fortsätter. En metod är under utvecklande för det tobakspreventiva arbetet i tandvården. Vi har lagt ett större ansvar på den som säljer tobak, i en skarpare tobakslag.
Regeringen har igen, från den 1 januari i år höjt tobaksskatten med 7 procent. Dessutom har vi byggt in en indexering i tobaksskatten.
Vi har gett i uppdrag till FHI att utreda förekomsten av passiv rökning på allmänna platser, i synnerhet där barn vistas och föreslå åtgärder för mindre exponering av tobaksrök.
Med regeringens och många andras insatser har vi uppnått resultat!

Tänk om man hade lagt 20 miljoner på att förebygga omplaceringar....men det är klart det gäller inte lika många som rökare. "Bara" ca 20 000 barn.
Men eftersom varje trasigt barn kostar miljoner skulle förtjänsterna vara kännbara ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar