måndag 25 februari 2013

Lite av varje

Socionomerna har sin egen kamp där man strider för att kunna tala om att något är fel utan att bli av med jobbet. http://www.tco.se/Templates/Page1____681.aspx?DataID=13578
Regeringen ska utreda stärkt arbetsrättsligt skydd för arbetstagare som slår larm s k whistleblowers – TCO välkomnar beskedet
- Det är bra att regeringen nu vidgar översynen över hur skyddet kan stärkas för anställda som slår larm om allvarliga missförhållanden säger TCOs Ordförande Eva Nordmark.
Man talar också om att det krävs rätt förutsättningar.
https://vision.se/Opinion/Annika/Kommentarer/Arbete-med-utsatta-barn-kraver-ratt-forutsattningar/ Att handläggare skall ha en bättre utbildning har jag velat och lyft i snart fyra år.
För att våra medlemmar i ska kunna göra ett professionellt arbete krävs att de har rätt förutsättningar. Det handlar om handledning och stöd, tid för ny kunskap och reflektion, och tid att följa ny forskning. På arbetsplatsen krävs ett nära ledarskap, ändamålsenlig organisation och ekonomiska möjligheter.
Jag hoppas att P4 Radio Stockholms inslag kan fungera som en väckarklocka för våra lokala politiker att sätta ambitioner, tydliggöra prioriteringar och se till att det finns tillräckliga resurser för en god socialtjänst.
Skriver: Annika Strandhäll Ordförande Vision
en bra utbildning är en förutsättning som jag ser det, för att göra ett bra jobb.

Samtidigt i en debatt artikel http://www.expressen.se/debatt/satt-barnens-basta-fore-forskoletvang/
Familjen är det viktigaste för barnen och förskolan bör vara ett stöd till familjen snarare än ett tvång, menar Emma Henriksson (KD)
Men en allmän, avgiftsfri förskola från två år kommer inte att ge oss en bättre förskola. Det kommer att leda till att ännu fler barn går allt längre dagar i ännu större grupper Redan nu vittnar personalen om stress för sig själva och barnen. Vi vet att en del små barn påverkas negativt i sin utveckling av stora barngrupper och långa vistelsetider.
Tänk om föräldrar, som Kristdemokraterna föreslagit, skulle få sin barnomsorgspeng och själva välja hur och vem som ska ta hand om deras barn? Nej då höjer S i stället subventionen för just förskolan, som kommer att få ta hand om allt fler barn med mindre pengar. Alla ska med.
Bakom förslaget döljer sig kritik mot familjen. Föräldrarna underkänns och hemmet beskrivs som en plats där barn far illa. 
Hon avslutar med orden:
Familjen behövs för att människor ska växa och utvecklas, för att barnen ska få omsorg och fostran i en kärleksfull miljö. Barn behöver bli sedda. Barn behöver bli lyssnade på. Barn behöver bli kramade. Barn behöver vara älskade. Barn behöver tid. Tid med vuxna. Tid med sina föräldrar. Detta är något de faktiskt har rätt till.  
 Vi lever ju just nu i konsekvenserna av att man lämnat bort sina barn allt mera tidigt. Barn behöver lugn och ro och de behöver vara med sina föräldrar eller dem de ser som sina föräldrar. Med andra ord barn behöver få vara barn och behöver sättas i centrum. Jag kan bara hålla med.
Det gör även David Lega  som skriver i ett inlägg på handsfree :
Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn. Alla barn har rätt till så goda uppväxtvillkor som det överhuvudtaget är möjligt och deras välbefinnande måste alltid sättas först. UNICEF Sverige, som jag sitter i styrelsen för, har länge där arbetat för att göra barnkonventionen till svensk lag. Det har också Kristdemokraterna velat länge och i höstas fick vi med oss regeringen på att utreda hur det ska ske. Om det bloggade jag bland annat här. Det ger därför hopp och inspiration att besöka verksamheter som Barndialogen som redan tillämpar Barnkonventionen aktivt. Nu måste hela Sverige göra det.
 
Han vill att barnkonventionen skall bli lag. Det vill jag också.
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar