onsdag 20 februari 2013

Donia

Minns ni Donia som dog i sitt familjehem i april förra året?
Kommunen anmälde inte eftersom Attendo som förestog familjehemmet inte gjort fel enligt dem. Attendo ansåg inte att familjehemmet gjort fel så de anmälde inte heller.

Då press tog upp ärendet bestämde sig socialstyrelsen att ändå granska det hela. Nu kom deras utlåtande. http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/simrishamn-kritiseras-efter-flickas-d%C3%B6d-2280300  Nästan alla får kritik. Familjen var bara utredd som jourhem. Nämnden hade inte heller utrett dem själva. De hade för många placeringar. Trots att de hade betalt för en person skulle vara hemma var de borta på kvällarna och då låstes placeringarna in på sina rum.
Vårdplan och genomförande plan fanns inte. Dokumnetation saknas. Nämnden har inte besökt hemmet mer än någon gång och har då inte brytt sig om att träffa flickan.
Alla inblandade krittiseras.
Nog kan man undra hur ett barn kan dö i ett familjehem och ingen verkade vara ansvarig till att börja med. Nu är det plötsligt alla. undrar vad det kommer att få för konsekvenser. Vanligtvis inga men jag gissar att det blir polisutredning om vållande till annans död. Attendo borde bli av med rätten till vård och det borde bli böter.
En blogg till runt det
http://anneskaner.wordpress.com/2013/02/19/myndigheter-skuld-till-15-ariga-donias-dod/
Hon skriver:
Jag lät en läkare läsa utslaget från Socialstyrelsen och han skriver följande: ”Ingen har gjort sitt jobb. Inte nämnden, inte handläggaren, inte Attendo, inte familjehemmet och inte sjukvården. Ett slags allvarligt systemfel, där ingen riktigt tar ansvar för en mycket utsatt och så småningom svårt sjuk flicka. Lemierres är ett ovanligt tillstånd, och det är nog svårt att kritisera någon för att man inte genast förstod det. Men jag reagerar på att läkaren ställde diagnosen mononukleos (körtelfeber) bara på den kliniska bilden, utan att ta några prover. Det är faktiskt en ganska svår diagnos att ställa. Man bör för det första försäkra sig om att det inte rör sig om halsfluss, alltså en streptokockinfektion. Det gör man lätt genom ett enkelt svalgprov som man får svar på direkt. Vid misstänkt körtelfeber bör man dessutom ta både en vit blodbild och ett serumprov för att säkra diagnosen. Körtelfeber är en inte helt ofarlig sjukdom. Särskilt en ung människa, som den här flickan, kan bli svårt sjuk. Det finns risk för påverkan på lever och mjälte, i värsta fall med risk för mjältruptur. Har man ställt diagnosen körtelfeber ska man också följa upp det hela. Föräldrarna (familjehemmet) ska uppmanas att höra av sig direkt om det inträffar en försämring. Här var det sannolikt också en feldiagnos. Har man inte försäkrat sig om att man ställt rätt diagnos blir det förstås ännu viktigare med sådan uppföljning och snabbt återbesök om flickan försämras.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar