tisdag 4 december 2012

Firande utan att tala om varför.

Hittade inte sak som inte hör till utsatta barn men som jag vill lyfta ändå.
Julfirande i skolan.
Orsaken till att jag ens tog upp det var en artikle jag hittade dagen innan.
http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/marcus-birro-om-nu-vi-bryr-oss-sa-lite-om-gud-varfor-vacker-han-sadana-starka-/
Skolverket tappar alla koncept och förbjuder präster att säga "Gud välsigne er" till sommarlängtande skolbarn.
Stilla undran. Om nu vi bryr oss så lite om Gud, varför väcker han sådana starka känslor?
Det är samma sak med Gudshatande grupper som ändå är beredda att ta alla strider som finns för att få gifta sig i kyrkan. Fast de egentligen inte vill. Vad handlar det om? En barnslig bekräftelse från en Gud de inte tror på och människor de föraktar i hemlighet.
Om vi nu inte bryr oss om Gud i Sverige, varför är det då viktigt att ingen präst säger tre ord till våra barn, tre ord som bär allt det ljus och all den värme som den tvåtusenåriga traditionen av Jesus och Gud burit med in i vår civilisation. Vi tar de orden igen: Gud välsigne er. Dessa tre ord vägrar skolverket prästerna att säga. Det är så bisarrt att man inte tror det är sant.
Ja det kan man undra. Varför är det så hemskt?
 
Även Göran Hägglund (KD) skriver:
http://www.kristdemokraterna.se/Personsidor/GoranHagglund/Nyhetsbrev/121130
rubriken är en fråga:
Är det Luciakronor, julkrubbor och sommarpsalmer som är de största hoten mot våra barns och ungas välbefinnande?


Han har också en lösning på problemet. 
Ändra lagen så att man får vid vissa traditionsbunda högtider. Jag är rädd att Skolverkets tolkning snarare bidrar till förvirring än bringar klarhet. När lärare och rektorer tvingas värdera varje enskild psalm för att avgöra om den är tillräckligt traditionsenlig har det gått för långt. Hela avslutningsdebatten är tramsig, och det är på tiden att frågan löses en gång för alla. Jag vill därför se en lagändring som möjliggör för skolor att vid enstaka tillfällen under året fira högtider i kyrkan.
En sådan lagändring skulle i ett slag återföra makten dit den hör hemma – de enskilda skolorna – och samtidigt ge de elever som absolut inte vill delta i avslutningarna rätten att slippa. Den skulle låta oss respektera både våra traditioner och det fåtal som verkligen inte vill exponeras för dem. Den skulle, till skillnad från Skolverket, ge skolledarna klara och tydliga besked om vad som gäller.

 
Men visst det kan det ha med utsatta barn att göra. Det kan vara det enda lugna julfirandet en del barn får. Det enda julfirandet alls kanske för en del.
Vad är det som är så hemskt med att ge någonen välsignelse, önska varandra att det går bra.
Som de mycket riktigt skriver det är inte muslimer eller mäniskor med andra trosuppfattningar utan ateister som drivit igenom detta. Gissar att även de flesta ateister firar jul också men varför kan man undra. Om vi inte får önska guds välsignelse eller tala om varför vi firar våra högtider skall vi överhuvudet taget fira dem då?
Om vi tar bort allt som har med vår tradition och vårt kulturarv att göra vart hamnar vi då? Om man nu kan fira jul borde man även kunna tala om varför. Om vi kan fira påsk och andra högtider som har med kyrkans år att göra borde vi kunna tala om varför. Annars plockar vi bort vårt arv, det som gjort oss till det vi är som land.
Men det är bara min åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar