tisdag 26 juni 2012

En till

Då är det fler kommuner som får kritik. Nu är det Landskrona
http://hd.se/landskrona/2012/06/26/skarp-jo-kritik-mot-individ-och/
"Bedömningar som skrivits på post-it lappar, "domstolstrots" och beslut om tvångsomhändertagande som fattats av obehörig, är delar av kritiken mot socialförvaltningen efter en inspektion från Justitieombudsmannen, JO, i maj.
I protokollet från inspektionen får individ- och familjenämnden kritik på flera punkter. Bland annat har personakter varit i oordning, det gick inte att utläsa vilka beslut som tagits och en del utredningstider har varit väldigt långa.
Allvarligast anmärkningar får vården av barn och ungdomar samt familjerätten
I ett fall där ett barn är familjehemsplacerat enligt lagen om vård av unga har nämnden inte gjort någon nytt övervägande av omhändertagandet sedan december 2009, något som den är skyldig att göra minst en gång var sjätte månad.
"Det är anmärkningsvärt att nämnden, som jag förutsätter känner till sitt ansvar för övervägandena, har underlåtit att se till att fullgöra sina skyldigheter", skriver JO.
JO hittade även allvarliga brister vid beslut om omedelbart omhändertagande av unga, enligt lagen om vård av unga. I flera fall har en ersättare i individ- och familjenämnden fattat beslut om omhändertagande, något som han inte haft behörighet att göra.
”Att beslut om omedelbart omhändertagande fattats av en person som inte är behörig är allvarligt”, skriver JO".
Igår kväll blev jag uppringd av en till som var på väg att förlora en pojke. Pappan okänd, mamman missbrukare och har bara träffat pojken en gång, han är nu åtta år. Han har ingen släkt.
Han har flera diagnoser och har ett självskadebeteende. Han är väldigt skadad och har dessutom misshandlats i sitt första familjehem. Han omplacerades och de klarade inte av honom.
Sedan kom han till den familjen där han bor nu och hr bott de tre sista åren.
Familjen har jobbat åt en organisaton och då pojken skulle vårdnadsöverflyttas flyttades ärendet nu över till kommunen istället. Där sänker de arvodet och omkostnadsdelen direkt men jättemycket.
Då familjen ifrågasätter så anklagas de för samarbetsproblem och nu skall pojken plötsligt omplaceras.
Flyttas han tror BUP att han kanske förstörs för livet eftersom han inte klarar omställningar.
BUP har tillsammans med familjen gjort en anmälan till socialstyrelsen.
Har gjort vad jag kan för att stötta och givit de kontakter jag kan. Får hoppas att vi kan rädda honom kvar.
Man flyttar inte ett sådant barn. Han skall inte hem, han har hela sin trygghet där han bor och det finns ingen anledning att flytta honom.
Barnperspektivet lyser igen med sin frånvaro.

1 kommentar:

  1. Tänk att allt ska handla om pengar...Och att flera soc som jag hört talas om gör just så här, vill sänka arvodet efter en tid och spelar då på familjehemmets känslor förståss... Själv har jag mest goda erfarenheter från våra kontakter med soc, men på många håll verkar det vara värre tyvärr...

    SvaraRadera