fredag 16 mars 2012

Svårt men lätt

Hittade en länk http://www.vk.se/595362/umea-kommun-kritiseras-efter-tomtebomordet en artikel runt att Umeå socialtjänst får kritik. Det var en sjuårig pojke som mördades av sin pappa och mamman hade anmält oro och även anmält att han hade tagit strupgrepp på henne ändå tillåts pojken åka på umgänge med honom där han lämnas ensam men pappan.
Det fanns alltså varningstecken.

Det är även en ledare som lyfter just det faktum att visa sker kan förutses och därmed undvikas. http://www.dn.se/ledare/signerat/livsfarlig-rattslig-inkompetens
Hanne Kjöller skriver om mamman som mördas av sitt ex på gårdsplanen inför deras gemensamma barn. Hon mördas av sitt ex som bara två månader innan hade frihetsberövats av samme man. Han hade satt handbojor på henne, låst in henne och bönat och bett att de skulle bli par igen. Han hotar att ta livet av både sig och henne och hon lurar honom tillsist att tro att hon går med på att bli par igen så han släpper henne. Det anmäls men han fortsätter att vara på fri fot.

”Tingsrätten, med en rådman och tre nämndemän, överprövar expertisen ochskriver att risken för att gärningsmannen ska fortsätta att begå brott inte ”är så påtaglig att det finns skäl att hålla honom kvar i häkte.” Här finns inga resonemang om varför en jurist och tre lekmän gör en annan risk¬bedömning än polis, åklagare och frivård. En av nämndemännen vill inte ens att mannen ska dömas till fängelse. Han menar i en skriftlig reservation att frihetsberövandet varit mindre grovt och vill därför att mannen ska få villkorlig dom och samhällstjänst”

”Henrik Belfrage är professor i kriminologi och en av Sveriges mest namnkunniga på farlighetsbedömningar. Han listar de fem tyngsta riskfaktorerna för dödligt partnervåld: tidigare våld, separation, depression, äganderättsbehov och planering. Och så konstaterar han att Malmömannen uppfyllde alla fem. Varenda varningslampa blinkade rött. Det kunde, enligt Henrik Belfrage, inte ha varit värre ur risksynpunkt. Men, säger han samtidigt, intresset bland domare att lära sig någonting om familjevåld och farlighetsbedömningar är svagt”.

Visst är det konstigt att det skal vara så svårt när det borde vara så lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar