fredag 13 januari 2012

Relevanta frågor till ansvariga

Fick en länk till ett inlägg utifrån inlägget på sourze häromdagen.
Skribenten har skickat ett brev till ansvariga ministrar.
Hon skriver:
Barn- och ungdomsminister, Maria Larsson, talar om en ”egen socialsekreterare till omhändertagna barn”. Det får nog ringa eller ingen effekt. Bristfällig dokumentation, långa utredningar och lagar som inte är up to date riskerar rättsäkerheten. Vi lever i en ny tid. En egen socialsekreterare för barn som behöver hjälp räcker inte.
Regeringen har aviserat ett regeringsförslag om skärpt lagstiftning och där man avsatt 500 miljoner kronor under tre år för att förbättra situationen inom socialtjänsten. Det är bra. Men det går inte att lappa och laga en åldrad myndighet i en modern tid och med så många människor som befinner sig i frustrerande situationer. Ofta med bristande kunskap om hur man ska hanterar situation.

Sedan ställer hon ett antal mycket relevanta frågor till Kenneth Johansson i socialutskottet:
Anser du att alla medborgare bör ha en juridisk röst? Då behövs en lagändring av nuvarande: ”Ej part i målet”. Tjänsteansvar bör tillämpas när någon grovt åsidosätter sin uppgift. Vad säger Socialtjänstlagen? Vilken myndighet står över socialtjänsten när fel begås? Det bör klargöras. Socialstyrelsen kan idag bara utdöma vite.

Och har ett antal bra förslag på vad som behöver ändras eller ses över:
Det gäller vårdnadsöverföring där det förefaller otydligt vad gäller tiden i fosterhemmet från späd ålder. Det handlar också om de som saknar en juridisk röst, alltså ”Ej part i målet”. Men också om att omhändertagna barn bör få ett opartiskt juridiskt ombud.

Vidare behöver Lagen om vård av unga, LVU, ses över när det gäller små barn. En annan viktig del när det gäller rättssäkerhet är tjänsteansvar. När och hur tillämpas tjänsteansvar? Överföring av ansvar från en socialtjänst till en annan, som i Markfallet, är också viktigt att tydliggöra. Vad gäller? Samt opartisk bedömning av vårdnadskonflikter. Bör sociala myndigheter kvotera in fler män i verksamheten? Skulle det hjälpa pappor i vårdnadskonflikt? Eller handlar det om en ibland föråldrad, auktoritär kultur?
Kan bara säga att jag tycker att det är välskrivet och förtjänar svar. Det är frågor jag också ställer och vill ha svar på.
Ni kan läsa hela inlägget på: http://alternativ-debatt.blogspot.com/2012/01/forslag-till-forandringar-och-oversyn.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar