torsdag 29 december 2011

Inte jurister i domstolen

Fick en länk till ett tv inslag. http://svt.se/1.2658836/domare_underkanner_politiska_namndeman
Domare underkänner politiskt tillsatta nämndemän. De talar om att
Sex av tio domare vill ha bort de politiskt tillsatta eftersom de ofta röstar efter magkänsla istället för utifrån lagen. Fyra av tio menar att det påverkar utgången negativt.
Det man kritiserar är: att de är politiskt tillsatta, nämndemännen är juridiskt okunniga, är för gamla, kostar för mycket eller låter sin politiska uppfattning påverka dömandet, de dömer med magkänslan.
Vissa säger t.o.m. att de inte kommer att följa det högsta domstolen sagt.

Man kan ju undra varför vi har utbildade jurister om de inte skall sitta i domstol utan andra kan ta över det jobbet utan kunskap om lagen.

”I tingsrätten är det en utbildad domare resten är nämndemän och det är majoriteten som avgör. 28 procent av de domare som svarat tycker att nämndemännen överhuvudtaget inte bör finnas kvar, 30 procent tycker att nämndemännen bör finnas kvar men inte vara politiskt tillsatta och 16 procent tycker att systemet bör kompletteras med nämndemän som inte är politiskt tillsatta.
Endast 19 procent tycker att de politiska nämndemännen ska finnas kvar som i dag”.
Det är även så i förvaltningsdomstolen. Två av de nämndemän som var med i rättegången var politiskt tillsatta vad jag förstod.

1 kommentar:

  1. Samtidigt tackar domare och nämndemän nej till att se bevisning i fall rörande övergrepp på barn. De vägrar se foton/film där barn blir utsatta för tortyr, sexuella övergrepp på olika sätt osv.
    Vad som behövs är människor med mod, som vågar se och vågar döma utifrån vad som är bäst för barnen!

    SvaraRadera