onsdag 10 augusti 2011

En bra chef/ledare

I dag har jag skrivit två debattartiklar.
Ett svar på en insändare i Hallandsposten. http://hallandsposten.se/asikter/debatt/1.1313313-en-svar-men-viktig-uppgift
Där går avdelningschefen ut och försvarar deras agerande i ärendet runt flickan som inte var misshandlad utan hade vattenskalle.

Jag förstår inte att det skall vara så svårt att erkänna att de gjort fel. Det är ju chefen som sätter ribban för hur handläggarna hanterar medborgarna. Om de är så ovilliga att se och rätta till, så snabba att skyla över och dölja de fel som gjort undrar jag hur många fler fel man skulle hitta vid en granskning.
Det får inte bli prestige när de gör fel så att det hindrar dem från att rätta till.

Som chef eller ledare måste man om någon behandlas illa och det kommer till kännedom vara mycket ödmjuk inför de som drabbats.
Istället försvarar hon som många andra chefer inom socialtjänsten, men även på andra ställen, deras agerande.
De gör allt för att skyla över de misstag som begåtts istället för att erkänna och göra allt för att rätta till och säkerställa att det inte händer igen.
Om man inte ser felen går de ju inte att rätta till och de blir inte mindre fel för att man vägrar se dem eller ger dem andra namn.
Att kalla sig ekonomisk när man egentligen är snål eller saklig när man aldrig ger sig, diplomatisk när man inte tycker att någon annan än man själv har rätt innebär inte att det förändrar faktum.

Likadant här om en chef vägrar att höra de som talar om att fel har begåtts, som sedan göra vad de kan för att dölja de felen och istället för att rätta till anklagar de som försöker förändra.
En som talar om för drabbade hur de borde tycka tänka och agera därför att det nog är de som har fel kommer inte att vinna respekt, inte heller kunna förändra så mycket, inte heller kunna påverka så att man får en bra organisation.

Den andra återigen till ansvarig Maria Larsson, ansvarig minister. Jag förstår inte att hon inte tar alla rapporter om missförhållanden på allvar. Alla som försöker tala om att det inte blev som de tänkt sig. Som är så ovillig att höra vilka felen är och sedan ta diskussionen om hur hon kan förändra. Får vi se om den kommer in och jag kommer då att länka till den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar