lördag 19 mars 2011

Utredningen ratas av experter

I går kom ett inslag till på radion http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4409255 Lomander ångrar ingenting. Hur kan man sitta i en nämnd som fått så mycket krav på sig att förändra och rätta till men ändå mena att man gjort rätt? Hur skall man kunna ändra något då? Sitter det likadana i förvaltningen vilket jag både stött på och hört av andra är det svårt att förändra något. All förändring blir ju under protest. De anser ju inte att de gjort fel.
Skrämmande. Hur kan man ha en politiker på en post där det krävs så mycket förändring som inte tycker att den behövs? De gjorde ju inte fel. Vad skall man då förändra? Insändarna visar att det är många som reagerar.

En blogg http://maukonen.wordpress.com/2011/03/18/rasmus-och-fanny-far-inte-flytta-hem-an/#comment-3665 kommenterar Lomanders uttalande:
Jag kan inte begripa hur styvnackad och blind en person kan vara för att inte inse vad denne har ställt till med. Var är det personliga ansvaret för vad man har gjort? Vice ordförande Anita Lomander (S) har en hel del att stå till svars för när det gäller Rasmus och Fanny och det skulle inte förvåna mig det minsta om hon lyckats att förstöra livet för fler innevånare i Marks kommun med sin inhumana människosyn.

Missade nog att lägga ut en artikel i BT igår http://www.bt.se/nyheter/mark/fostermamman-barnen-sager-att-de-vill-hem-till-oss(2415802).gm Min kommentar till beslutet

I dagens HN http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1155507-eva-och-anders-kommer-att-fa-umgas-mer-med-barnen står det att vi skall få träffa barnen igen, oftare. Men någon kompensation vill de inte diskutera. Utredarna sa ju att det inte ens fanns på kartan eftersom vi inte är part. Men våra liv kan man förstöra trots att vi inte är part. Man kan kräva utredningar, och möten där vi förväntas vara, vi får restrektioner och förhindras att leva våra liv som vi vill men utan kompensation hitintills.

Även GT uppmärksammar det konstiga förfarandet http://gt.expressen.se/nyheter/1.2370548/nej-du-far-inte-tillbaka-barnen de skriver bl.a.
Det inget fel på Eva och hennes familjs lämplighet. Men de traumatiserade barnen klarar inte ännu en förflyttning, menade de två konsulterna när de presenterade sin 39 sidor tjocka utredning för politikerna

En blogg till
http://www.signeratkjellberg.se/2011/03/f%C3%B6r-barnens-b%C3%A4sta.html
som beskriver känslorna efter beslutet som inte blev något beslut. Att det är nbra att de nu tar tid på sig så att det inte blir fel igen. Men det är en del som inte riktigt förstå att det är just separation ifrån oss om får barnen att må dåligt. Ju längre de är bort ju mer trasiga blir de. Det blir som att säga att de mår så dåligt av att inte få flytta hem att vi inte kan flytta hem dem. Om man tar bort problemet att de inte är hemma, att de är separerade ifrån oss så kan man ju istället börja bearbeta konsekvenserna.

Sedan är det en artikel i BT idag som inte ligger på nätet än. Journalisten har frågat både chefen på socialstyrelsen och Bo Edwardsson som var med på uppdrag granskning hur de ser på det hela De sågar det totalt och menar att det borde i så fall gå fortare max en månad.

1 kommentar:

  1. Marks kommun kan inte ens beställa en riktig utredning trots nytt kunnigt folk och påpekningar från Socialstyrelsen vid två tillfällen. Snart finns det ingen hopp kvar för förbättring.

    Det ironiska är att vi har en kommunchef med rötter ifrån Iran, alltså torde tillhört själv en gång utsatt grupp som kvinnaunder en förtryckande regim. Ändå händer det mer saker fortare i stabila diktaturer i nordafrika än i Marks kommun.

    SvaraRadera