fredag 5 juni 2015

Utvisas till barnhem

Då var det migrationsverket igen.
Att inte lagen som säger att ett tydligt barnperspektiv skall råda i alla ärenden gällande barn gäller dem?
http://www.expressen.se/debatt/hyckleri-att-utvisa-barnen-till-ett-barnhem/
Efter skolavslutningen utvisas de ensamkommande systrarna Albertina och Janet från Sverige till ett barnhem i Angola.
Ett barnhem som Unicef larmat om.
Är det en politisk omläggning vi ser från regeringen där fler ensamma barn kommer utvisas till barnhem?, skriver Frida Johansson Metso, folkpartist och psykolog på Röda korset

För några år sedan var det otänkbart att Sverige skulle utvisa asylsökande barn utan släktingar eller nätverk till krigshärjade länder. Sedan introducerades konceptet med barnhem i ensamkommande flyktingbarns hemländer, barnhem som ansågs uppfylla lagens krav på ett ordnat mottagande så att barn kunde utvisas. Några EU-länder har använt barnhem – i Sverige har det varit sällsynt, men testas nu.

2011 fanns planer på ett svenskfinansierat barnhem i Afghanistan för att möjliggöra utvisning av ensamma barn. Barnombudsmannen var kritisk, hemmen riskerar att bli center för tvångsrekrytering, för militära grupper och människohandel, eller måltavlor för dem barnen flytt.
Planerna stoppades, men anledningen till att Nederländerna är värt att uppmärksamma nu är att ett nytt avtal ingåtts som gör det möjligt för Sverige att utvisa ensamkommande barn – till just barnhemmet Mulemba i Angola, det barn försvann ifrån, där risken att utsättas för trafficking bedömdes hög.
Två av dem som berörs är systrarna Albertina, 15 år, och Janet, 17 år, som kom till Sverige 2011. De har redan upplevt otryggheten på barnhem i sitt hemland – de växte upp på ett och flydde därifrån efter upprepade övergrepp. Migrationsverket ifrågasätter inte deras berättelse men bedömer ändå att de kan återsändas, i strid med FN:s rekommendation att inte utvisa ensamkommande barn till Angola.

Har den nuvarande S-MP-regeringen en annan åsikt, är det en politisk omläggning vi ser där fler ensamma barn kommer utvisas till barnhem? Om Angola är godtagbart, vilka andra länder är då rimliga att utvisa till? Är Afghanistan aktuellt? Systrarnas utvisning är ett oroande trendbrott. Står Miljöpartiet, som tidigare varit i konflikt med Socialdemokraterna och migrationsminister Morgan Johansson kring barnens bästa i migrationsfrågor, då gällande de apatiska barnen, bakom utvisningar till barnhem?
 
Det kan inte vara för barnets bästa att utvisas till ett barnhem när de redan fått familj här som de trivs i och utvecklas som de skall i.  Flickorna som beskrivs har dessutom bott här sedan 2011. Det blir 4 år och enligt lag skall en vårdnadsöverflyttning göras efter 3 år för att hindra att barn rycks upp. Varför gäller lagarna inte dessa barn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar