fredag 26 juni 2015

Hotar stämma Marks kommun

Då blev det officiellt att vi hotar stämma Marks kommun. Man har ju prövat att de gjort fel och man har även konstaterat vem som gjort fel men man har inte prövat om det finns något brottsoffer eller om det är vi. En advokatbyrå har letat och hittat blan domar i europadomstolen där familjehem som haft barn så länge som våra skall jämställas med adopterade barn.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/fostermamman-hotar-stamma-marks-kommun

Marks kommun tar ställning

Stämningsansökan kommer dock att lämnas in först efter att man gett Marks kommun chansen att lösa frågan utanför rättssalen. Kommunen tog del av skadeståndskravet under torsdagen.
– Vår kommunjurist ska titta på det. Innan hon har gjort det kan jag inte kommentera saken, säger Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark.
Eva Hallgren, som numera driver föreningen Barnperspektivet i Sverige, arbetar aktivt med att lyfta frågor om fosterbarns och familjehems rättigheter i samhället.
Fosterbarnen får hon idag inte träffa överhuvudtaget. De lever i ett annat familjehem på hemlig ort.
 
På hemlig ort stämmer inte riktigt. Jag vet var de är och de är inte skyddsplacerade längre.


http://www.bpis.nu/2015/06/26/fostermamma-hotar-st%C3%A4mma-marks-kommun%C2%A0-27468692
Eva Hallgren påpekar att tidigare rättegång bara handlade om tjänstefelen. Nu vill hon pröva om en fosterfamilj som behandlats felaktigt kan anses vara ett brottsoffer.
– Det har aldrig testats i Sverige tidigare. Men vår advokat har granskat domar i Europadomstolar som pekar på att när barn har bott hos en fosterfamilj så länge ska det jämställas med biologiska eller adopterade barn.

Först kommer familjen att erbjuda Marks kommun att göra upp i godo. Men Eva Hallgren tvivlar på att det kommer att bli så. Hur det kommer att gå i en eventuell rättegång tycker hon är svårt att bedöma.
– Jag har ingen aning men vi vill få upp det här på agendan och är beredda att köra hela vägen till Europadomstolen om det krävs, säger Eva Hallgren.

 
I radio sjuhärad
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=2894&artikel=6199015
Nu vill den förra fostermamman Eva markera mot Marks kommun och kräver alltså 400 000 kronor i skadestånd.
– Vi vill ha testat om det finns ett brottsoffer och om det är vi. Det är inte vi som har kommit fram till summan utan det är advokatfirman.
Eva poängterar att det inte handlar om pengarna.
– Skulle vi ha stämt kommunen på 100 kronor så hade det inte blivit den genomslagskraft, de kanske hade betalat och så hade det varit över.
För Eva spelar det inte roll att de två barnen varken är parets biologiska eller adopterade.
– Enligt mänskliga rättigheter är det en kränkning mot familjens integritet och ska jämställas med adopterade barn. Hade de varit våra biologiska barn hade de varit hemma för länge sedan. Om de varit våra adopterade barn hade ingen ifrågasatt att vi kämpat för dem.
 
De skall nu utreda våra krav
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6199200
Ett svar på skadeståndskravet kan fosterföräldrarna förvänta sig från kommunen först framåt september, enligt kommunchefen Haleh Lindqvist, eftersom kommunstyrelsen inte sammanträder förrän då.
– Vi kan inte hantera den här typen av skadeståndskrav på 14 dagar, det finns det ingen organisation som kan.
– Vi har respekt för att de känner sig kränkta och därför vill vi också hantera det här skadeståndskravet på ett rätt och riktigt sätt så att de ska veta att vi tar det här på största allvar och hanterar det varsamt och korrekt, säger Haleh Lindqvist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar