söndag 21 juni 2015

Blandad kompott

Det var en liten fyra åring som försvann ifrån ett köpcenter. Han har hittats på ett tåg 20 mil därifrån. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6194721
Den fyraårige pojken som försvann tidigare under lördagen i Falkenberg, har nu hittats. Pojken hittades ombord på ett tåg och fick kliva av i Munkedal, cirka 20 mil norr om Falkenberg.

Personer ombord på tåget kände igen pojken från bilden som polisen gått ut med på sin Facebooksida, uppger TT. De ska då ha sagt detta till tågpersonalen, som sedan steg av i Munkedal med pojken.
– Nu ska han få uppleva ett nytt färdmedel. Han ska få åka patrullbil och sammanföras med sina föräldrar, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen i Halland, till TT.
 
Ja barn kan vara företagsamma. Tur att det finns de vuxna som vågar fråga, vågar lägga sig i.
Sedan en krönika.  Vad är det bästa för barnen?  att vara lediga eller gå i skolan?
http://www.expressen.se/ledare/jenny-madestam/korta-sommarlovet--for-barnens-skull/
För många väcker frågan ångest eftersom det inte finns något lustfyllt svar att ge. Det finns nämligen inget sommarhus att åka till, ingen segelbåt att segla med, inga släktingar att enkelt besöka. Det saknas pengar att spendera på utlandsresa, läger eller nöjesparker. Sommaren innebär i stället långa dagar hemma.

För många barn blir tiden hemma ensam, eftersom föräldrarna arbetar. Sverige är delvis fortfarande ett klassamhälle, och det är vid tider av ledighet som det visar sitt fula tryne, och där de barn som växer upp under resursknappa omständigheter hamnar i kläm. Det är på sommarlovet klasskillnaderna syns tydligast.

Ojämlikheterna kan dock utjämnas, så att barn i resurssvaga hem slipper långa (ensamma) veckor i lägenheten. En lösning är riktade resurser. Barnen, och deras föräldrar, skulle kunna få statligt sponsrade checkar att använda till olika typer av lustifikationer, likt Liseberg, Gröna Lund, Astrid Lindgrens värld, bo på camping eller liknande. Resa till och från kunde också sponsras.'

Idag finns sådana bidrag att tillgå från kommunen för de allra fattigaste, men det finns många fler barn runt om i Sverige som behöver liknande ekonomiskt stöd och här kan staten skjuta till pengar så att likvärdigheten uppfylls.

En annan, kanske inte lika lustfylld men klok lösning är att korta sommarlovet. Jag har skrivit det förut och skriver det igen: Sverige har ett exceptionellt långt sommarlov internationellt sett och lovet bör definitivt förkortas. Både för de socioekonomiskt utsatta barnens skull, men även för att höja resultaten i svensk skola.
Tycker ibland att man missar själva grejen. Istället för att ta ifrån barn ledighet och sommarlov för att en del inte kan eller har samma möjligheter istället för att ge de som inte har samma möjlighet som alla andra. Man skall väl satsa på ensamstående låg inkomsttagare så att de får det bättre. Precis som hon skriver erbjuda sommarlovsaktiviteter, saker som inte kostar men istället har man dragit ner på fritidsgårdar och fritidspersonal.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar