tisdag 30 juni 2015

Almedalen och besparingar

Då är jag i Almedalen. Resan hit gick bra och redan på båten såg jag en "kändis" dock inte en politiker. Det var Henrik Schyffert som gick bakom oss i trappen ner till bildäck. Dvs jag trodde det var han men det gjorde inte mitt sällskap.
Då vi kom ner till bilen hade han bilen snett framför så jag knappade in hans bil nummer för att se vem som ägde bilen och visst var det Scfyffert.

Sedan åkte vi upp och parkerade och gick in genom portarna på ringmuren. Det tog inte ens 20 minuter så sprang jag på barnombudsmannen. Vi kom så perfekt att det bara var att gå direkt till Stefan Löfvens kvälls tal. men så mycket folk. Vi stannade inte utan drog oss till bilen köpte frukost och for ner dit där vi skulle sova och kollade programmet inför morgondagen. dvs idag.
Det är KD´s dag och på programmet står att träffa ett antal personer och gå på diverse föreläsningar och seminarier. VAd sägs om barnrättsfrågor,, den osynliga fattigdomen, livet med diagnos, en barndom med missbruk, vuxna förebilder i den digitala världen, Hur undviker vi missförhållande i framtidens familjehemsvård, hur samtalar vi med unga , barndomstol - har makthavare ett barnperspektiv?

Hittade också en artikel som påverkar det vi gör.
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3045353-barn-tvingas-flytta-nar-arvodena-sanks
Klarar tyvärr inte att göra länken klickbar så ni får kopiera och klistra

Västerås sänker arvodena till familjehem. ”Många barn kommer att gå igenom sammanbrott som de annars inte skulle behövt göra. Det börjar likna barnauktioner”, säger Yvonne Ahlkvist, familjevårdens organisation, Faco.
Jenny Lundgren, mamma till ett familjehemsplacerat barn, är bedrövad.
– Jag är jätteledsen. Mitt barn är väldigt oroligt och gråter hela tiden sedan hon fick reda på att hon inte kommer att få vara kvar i sin underbara familj.
Familjehemmet där Jennys barn är placerat har precis sagt upp sig på grund av kommunens sänkning av arvodet. Ekonomiskt innebär det omkring 2 000 kronor mindre per månaden och barn för vissa familjehem.
– Jag förstår att de säger upp sig, många har flera placerade barn. Mitt barn fick en fantastisk placering i ett familjehem med över 20 års erfarenhet och hon har gjort väldiga framsteg under de här fyra åren. Familjen har kunskap om min dotters särskilda behov och älskar henne lika mycket som jag gör.
Hon berättar att familjen de senaste åren har haft 15 handläggare.
Konsekvenserna kommer att kosta både psykiskt och ekonomiskt. Det tror Yvonne Ahlkvist som jobbat som familjehemskonsulent i drygt 20 år, samt ideellt för Faco.
– Familjerna kommer att säga upp sina uppdrag och i stället ta uppdrag till privata företag. Konsekvensen blir att utsatta barn får byta familjer och kommunen får betala fyra gånger så mycket för varje placering. 
Galet att man har så kortsiktigt tänk och barnperspektivet glömmer man fullständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar