fredag 15 maj 2015

Utredning om tvångsvårdade barn och LVU

Idag är det barn som tvångsvårdas bland kriminella.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6160785

20-åriga Melinda Norberg var tvångsplacerad enligt LVU under flera år. Som elvaåring låstes hon in på behandlingshemmet Folåsa utanför Linköping. Hon var flera år yngre än de andra intagna och mådde mycket dåligt av vistelsen. Vid flera tillfällen rymde Melinda Norberg från Folåsa, och tiden som tvångsvårdad har satt djupa spår.

– Det har väl förstört mitt liv kan man säga. Jag har väldigt djupa sår, säger Melinda Norberg.
Hon tycker att det är bra att regeringen nu ser över lagar som reglerar tvångsvård kring barn. Det hon helst vill se är en oberoende person eller myndighet som kan se till barnens intressen.

– Som det är idag med ombud och målsägarbiträden så fungerar det inte. Jag hade behövt någon som kunde föra min talan när jag var ung, säger Melinda Norberg.
Regeringens utredning, som presenteras den 30 juni, leds av Håkan Ceder. Enligt honom kommer flera förslag till ändringar att finnas med i utredningen och han hoppas att de också leder till lagändringar.
 
Det är han jag träffat ett par gånger. Förslagen skall vara klara nu för de skall tryckas nu i maj. Skall presenteras d 15 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar