torsdag 28 maj 2015

Krav som gör att man misslyckas

Sedan en artikel om att svaga elever inte får stöd de behöver i skolan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6174904
Svaga elever på yrkesprogrammen saknar stöd som de har rätt till. Det visar en ny rapport från Skolinspektionen. Inspektionen har granskat 30 av de skolor som har många avhopp och det visar sig att två tredjedelar av de svaga eleverna inte får den hjälp de behöver. Resultatet förvånar Mårten Petersson, utredare på Skolinspektionen.
Min tes utifrån att känna några är att man gjort även de praktiska ämnena teoretiska. Man måste klara så många teoretiska ämnen för att få ut sina betyg.

Berättade för länge sedan om en jag känner som är klar rörmokare men inte får ut sina betyg för att hen inte klarade matten. Matten skall ju ha en nivå så att den möjliggör för de som vill läsa vidare på universitet eller högskola.

De väljer en utbildning utifrån att de inte vill plugga eller har svårt att plugga och misslyckas för att utbildningen skall vara lika för alla alltså grundläggande för högre studier. Konsekvenserna blir istället att de som redan har svårt att plugga inte klarar det trots att de väljer ett praktiskt ämne där det skall vara mindre plugg.
Tragiskt när utbildningen dessutom är till bristyrken där det är svårt att få tag i folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar