måndag 13 april 2015

Tvångsadoption ?

I Sverige kan barn som bott i samma familjehem vårdnadsöverflyttas efter tre år. Det gör man för att barnet skall slippa ryckas upp igen. Men den lagen kan som så många andra tolkas. Det innebär att det inte görs så många vårdnadsöverflyttningar som borde eller skulle kunna göras.
DE som är emot säger att föräldrarna förlorar sina barn medan de som förespråkar säger precis som lagen ville att det är för barnens skull och om de vill ha fortsatt kontakt med sina bio föräldrar så kan det ordnas ändå.
då man väl gjort en vårdnadsöverflytt kan man begära att banren skall adopteras. Därför är det en del som kallar vårdnadsöverflytt för förtäckt adoption.
Hittade en debatt artikel skriven av en f.d. politiskt sakkunnig i regeringskansliet och socialsekreterare.
http://www.bpis.se/barn-maste-adopteras-mot-foraldrarnas-vilja/
Barnets bästa ska vara avgörande vid myndighetsåtgärder som rör barn. Men svensk praxis utgår ifrån att omhändertagna barn nästan alltid ska återförenas med sin biologiska förälder. Johannas mor har därför fått vårdnaden. Förvaltningsrätten i Malmö beslöt i januari att brottsoffret Johanna, snart tre år, regelbundet ska träffa sin dömda mor. Syftet är att de ska leva tillsammans. Socialnämnden i Svalöv är kritisk. De gör bedömningen att Johannas hälsa och utveckling skadas om hon skiljs från familjehemmet och att modern saknar omsorgsförmåga.
Biologiska föräldrar i Sverige ges ständigt nya chanser fast vi vet att en barndom aldrig går i repris. I Danmark och Norge resonerar man annorlunda. Där ger lagen möjlighet till adoption utan vårdnadshavarens samtycke om barnet tar skada av att separeras från familjehemsföräldrarna.
I Danmark, Finland och England kan domstol besluta om så kallad öppen adoption som ger biologiska föräldrar umgängesrätt. Banden klipps därmed inte till barnets ursprung.
 
I regeringsförklaringen deklarerade statsminister Stefan Löfven stolt att FN:s barnkonvention ska göras till svensk lag. En utredning om barnperspektivet vid familjehemsplaceringar ska vara klar till sommaren. Om regeringen menar allvar med FN:s barnkonvention bör ett tilläggsdirektiv ges om hur öppen adoption utan vårdnadshavarens samtycke ska genomföras i Sverige.
Enligt Socialstyrelsen bodde 9 181 barn i familjehem i Sverige år 2012.
2 469 av dem hade varit omhändertagna fem år eller mer och av dessa var 904 yngre än ett år när de placerades. Samma år genomfördes endast 14 adoptioner i hela gruppen.
Internationell forskning visar att adopterade barn har färre beteendemässiga och mentala problem än jämnåriga som växt upp i familjehem

Svenskt rättsväsende måste upphöra med att experimentera med barns anknytning och inspireras av våra grannländer. Statsministern, som själv vuxit upp i ett fosterhem, bör driva att fler familjehemsplacerade barn får en familj för livet. Barn är människor och inte bihang till vuxna de delar DNA med.
 
Det behöver inte tilläggas något. Jag kan bara hålla med.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar