måndag 16 mars 2015

Socialchefer måste ta ansvar för socialsekreterarnas arbetsmiljö

Det händer mycket inom socialtjänsten just nu. Det känns ändå som man på allvar börjar agera. Socialchefen i Luleå skriver:
http://www.bpis.se/socialchefer-maste-ta-ansvar-for-socialsekreterarnas-arbetsmiljo/
Regeringen beslutade under hösten 2014 att inrätta en nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården.
Cecilia Grefve fick uppdraget och tillträdde den 1 november. Maria Larsson, före detta barn- och äldreminister, och Åsa Regnér, nuvarande barn-, äldre- och jämställdhetsminister, har varit tydliga med att detta är nästa steg för att stötta kommunernas utvecklingsarbete gällande utsatta barn.
Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för inspektionen för vård och omsorg (IVO), inger också hopp om framtiden. Hon vill förändra och modernisera myndigheten, möta kommunerna i dialog i sin tillsyn och göra myndigheten tillgänglig för kommunerna. Vidare vill hon att myndigheten ser till helheten i sin tillsyn, inte bara att rätt rutin finns nedskriven på ett papper. Det är ett helt nytt tänk jämfört med socialstyrelsens fyrkantighet och eviga letande efter fel och syndabockar.
Samtidigt måste sådana som jag - socialchef och ytterst ansvarig för verksamheten - kliva fram och ta ansvar för socialsekreterarnas arbetsmiljö. Jag och mina kollegor i Sverige måste ta ansvar för att arbetsintroduktioner fungerar, att ledarskapet är bra samt att det finns resurser för att bedriva ett kvalitativt socialt arbete.
Vi har ett ansvar att föra en konstruktiv dialog med beslutsfattande politiker. Jag hör alldeles för mycket gnäll från mina kollegor som tycker att ingen lyssnar på dem och att de inte kan påverka. Är det så det är tycker jag att man ska kliva av sitt uppdrag som socialchef. Det ingår i vårt jobb att skapa bra förutsättningar för chefer och medarbetare.

Vi kommer att rekrytera fler socialsekreterare. Vi har höjt lönerna för de svåraste jobben. Vi satsar och prioriterar ledarskapet. Vi kommer att underlätta för våra socialsekreterare när det gäller administration och dokumentation.
En socialsekreterare i Luleå kommun ska arbeta med socialt arbete i hög grad. Genom tidiga, förebyggande insatser och öppenvård ska vi kraftigt minska institutionsplaceringar av barn och unga.
Tillsammans med skolan fokuserar vi på skolresultat och ökad hälsa för alla barn. Vi jobbar hårt för att bli en nationell förebild. Vi är inte i mål men vi tar ansvar.
 
Ja det är mångas ansvar och hoppas att alla de tar det så att alla skyller på varandra och inget händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar