lördag 21 mars 2015

Sociala barnavården ska bli rättssäker

Det har varit en träff där man inbjöd olika aktörer till att diskutera krisen inom socialvården. Vad jag förstått så var det inte så mycket diskussion utan mer information om vad som var på gång och hur man skulle gå till väga.
http://www.bpis.se/sociala-barnavarden-ska-bli-rattssaker/
– Vi måste kunna lita på att samhället står för bra omvårdnad. Under en längre tid har det kommit rapporter om en väldigt besvärlig situation, oklarheter och hög belastning. Vi måste garantera barnens rättssäkerhet och att deras röster ska bli hörda.
Det sa Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister i samband med att hon bjudit in en rad aktörer inom den sociala barn- och ungdomsvården till en nationell dialog.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg var där.
– Socialtjänsten måste tänka om för att vara tillgängliga. Om ett barn googlar ”pappa dricker” kommer det inte till individ- och familjeomsorgen utan till ideella organisationer.

Cecilia Grefve är nytillträdd nationell samordnare och ska besöka 50 kommuner, två besök i varje kommun. Hon pekade på den rädsla som finns i socialtjänsten – man undviker fel mer än visar resultat.
– Socialsekreterare säger att de sitter väldigt mycket bakom skrivbordet. Vi ska göra en enkel mätning – hur mycket tid lägger de direkt mot barnet och vårdnadshavare? Vi ska också mäta ledarskapet, vad används chefernas tid till?
 
Socialtjänsten är lite för osynlig
Under dialogen med aktörerna jämförde Cecilia Grefve den sociala barnavården med Räddningstjänsten. En liknelse som föll Fredrik Malmberg i smaken.
– Brandkåren är ute på på skolorna, de har varit överallt, men inte socialtjänsten. Barn säger till oss att ”jag vet hur jag ska göra när det brinner men ingen har berättat hur man ska göra om någon är våldsam eller dricker hemma.” Och det är bra mycket vanligare.

Men då gäller det även att man säkerställer att det inte sker så mycket misstag som nu. Det måste helt enkelt bli rätt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar