fredag 6 mars 2015

Nu är det nog

Arbetsmiljö verket håller på att se över socionomernas arbetsbelastning http://www.bpis.se/nya-regler-ska-stoppa-stress-och-konflikter-pa-jobbet/
Psykisk ohälsa är det snabbast växande arbetsmiljöproblemet, inte minst bland tjänstemän i offentlig sektor. Under de senaste fyra åren har antalet sjukskrivningar som orsakas organisatoriska och sociala faktorer ökat med 50 procent. Det handlar om för mycket arbete, för hög arbetstakt samt problem i relationerna på arbetsplatsen som mobbning och trakasserier.


Arbetsgivaren ska se till att arbetsfördelningen inte ger upphov till skadlig arbetsbelastning, att de anställda vet vilka arbetsuppgifter de ska göra och vilka befogenheter de har. De anställda ska också veta vem de ska vända sig till om de behöver hjälp och stöd.
När det gäller arbetstiden ska arbetsgivaren också försäkra sig om att de inte leder till skador för personalen genom för långa arbetspass, skiftgång eller för mycket övertid.
Arbetsgivaren ska undersöka och bedöma om det finns förhållande som kan ge upphov till konflikter och kränkningar som kan leda till ohälsa. Om det ändå inträffar ska det finnas tydliga rutiner för hur man kan slå larm och var den som är utsatt snabbt kan få hjälp. 

Det behövs eftersom fler och fler slår larm. Nu senast Malmö. Fallet Yara skulle lika gärna kunnat hända där säger ett antal handläggare. Nu är det nog skriver de i en debatt artikel som kan läsas under länken.
http://www.bpis.se/malmos-sociala-skyddsnat-haller-inte-ren-tur-att-inga-allvarliga-fall-missats-2/
Arbetsbelastningen och personalbristen är två stora orsaker.

Men nu är det kommuner som tar krafttag Här är en som chockhöjer lönen. Då de sökte personal senast var det ingen som sökte. Nu satsar man på att locka personal dit genom att höja lönen.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/chockhojde-hel-personalgrupps-lon
Det blir allt svårare att rekrytera erfaren personal för att arbeta med barn och unga på socialtjänsten. På Orust kommun fick nyligen en hel personalgrupp en lönehöjning med 2000 kronor rakt av för att motivera dem att stanna kvar.
När Orust kommun nyligen hade ute en annons för att rekrytera socialsekreterare fick de första gången inte en enda sökande. Andra gången den låg ute sökte fyra personer men av dem har en hoppat av och två fått andra jobb. Kvarstår gör en sökande.
– Det är stressande och drabbar de andra stabila socialsekreterarna som får bära arbetstyngden, säger Annika Westlund.
Som orsak till det problematiska läget pekar Annika Westlund bland annat på ett nytt lagkrav från i höstas om att socionomexamen krävs för att arbeta som socialsekreterare med barn och unga inom socialtjänsten.
Men den främsta anledningen anser hon vara att den hårda arbetsbelastningen gör jobbet impopulärt. Hon pekar på att handläggarna är klämda mellan förväntningar från myndigheter, barn som far illa och föräldrar som kan känna sig kränkta.
– Lägg därtill hård mediabevakning samt att vi granskas av IVO så blir det en hård stress som inte lockar socionomer, säger Annika Westlund.
 
Det kan nog locka personal dit och kanske få dem att stanna. Blir de fler så blir arbetsbelastningen inte så hög så ökar chanserna också att de gör rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar