lördag 7 mars 2015

JO granskar IVO

Nu har det kommit så många anmälningar mot IVO och deras handläggningstider att JO beslutat sig för att granska dem.
http://www.bpis.se/jo-gar-till-botten-med-ivos-handlaggningstider-flertal-klagomal-har-kommit-in/
JO har beslutat att begära in yttranden från IVO i sju ärenden.
– Jag har under lång tid uppmärksammat de svårigheter som tidigare Socialstyrelsen, numera IVO, haft med att komma tillrätta med sina långa handläggningstider i olika typer av tillsynsärenden, säger justitieombudsmannen Lilian Wiklund.
– Under senare tid har ett flertal klagomål gällande mycket långa handläggningstider hos IVO kommit in till JO. Jag har därför funnit anledning att begära in yttrande från IVO avseende dessa ärenden.
 
Samtidigt visar det sig att återigen har ett barn suttit häktad Så länge som i två veckor. Det trots att barn inte får sitta inlåsta på det sättet.
http://www.bpis.se/15-aring-pojke-satt-i-haktet-i-tva-veckor/
Det var i december som det började brinna i en trappuppgång i Åmål. Någon hade tänt eld i pappersinsamling som stod där.
Branden kunde snabbt släckas när räddningstjänsten kom till platsen och ingen skadades vid branden. En 15-årig kille greps, misstänkt för att ha anlagt branden.
Men i stället för att föras till ett SiS-boende placerades 15-åringen på häktet för vuxna. Där blev han kvar i fjorton dagar.
– Det är ett sorgligt och beklagligt ärende, säger Jan Andersson till Västnytt. Vi behövde ha en SiS-placering och vi fick erbjudande men det framkom att säkerhetsnivån i den placeringen inte var så hög som vi såg behov av och därför valde vi att avstå. Det fanns inga andra platser på SiS och då blev häktet tyvärr det enda alternativet.
15-åringen är misstänkt för en mordbrand till efter att en bäddmadrass i det familjehem han varit placerad i börjat brinna. 
Barn hamnar hela tiden i kläm för att det saknas platser. Det gäller både på familjehem och på institutioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar