måndag 9 mars 2015

Född i bagageluckan

En av konsekvenserna av nerlagda förlossnings mottagningar är att fler och fler barn föds på vägen dit. Jag har flera kompisar som fött längs vägen. En i en rondell och en på en busshållplats.

Jag undrar om det skall gå så långt att ett barn dör innan de fattar att då ett barn vill ut så hinner man inte vänta. Man skall inte behöva åka flera mil för att komma till hjälp. Att åka 5-10 mil är en plåga. Lägg sedan till oron för att inte hinna, att det skall gå fel.

Det borde finnas en avdelning på varje sjukhus som kan ta emot de som skall föda. Det behöver inte vara bemannat jämt utan behöver bara finnas personal som kan det också som går in när det är aktuellt. Det är min åsikt. Nu är det då återigen ett barn som fötts på väg.
Och där höll det på att gå illa.
http://www.bpis.se/fodde-dottern-linn-i-bilens-bagagelucka/
vi fick parkera vid en avfart till riksväg 40, säger hon.I väntan hjälp insåg Frida Landin att ambulansen de ringt efter inte skulle hinna fram.
– Det tryckte på som bara den. Jag sa till Henrik att lägga mig i bagageluckan.
Med SOS-operatören i örat fick en skärrad Henrik Landin assistans med förlossningen.
– Jag försökte hålla emot, men efter två krystningar var hon ute. Hon mer eller mindre flög ut, säger Frida Landin.

"Jag fick panik"

Men dramatiken tog inte slut där. Linn andades inte och hennes hud skiftade snabbt till en askgrå nyans.
Frida Landin tvingades ge hjärt- och lugnräddning på dottern – trots att navelsträngen ännu inte var klippt.
– Jag fick panik och tänkte att "det här går åt helvete". Allt vi ville var att ambulansen skulle komma fram, säger Frida Landin.
 
Men det gick ju bra är svaret man brukar få då man berättar. Men ingen skal behöva uppleva det. Inte heller riskera det. Undrar ibland om det varit likadant om män födde barn, om man accepterat att åka så långt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar