fredag 20 mars 2015

Ångrar sig

Männen bakom diagnosen Shaken baby ångrar sig djupt. Dålig vetenskap säger Norman Guthkelch, 99,
Det var hans studie från 1971 som lade grunden för diagnosen som han nu menar har misstolkats. Han hjälper nu offer för den att få tillbaka sina barn.
De tre symtom som konstaterats, olika former av blödningar i hjärnan och ögonen, kopplades direkt till misshandel vilket med tiden ledde till fällande misshandelsdomar i en lång rad fall.
Men Guthkelch menar i dag att de typiska skakvåldsrelaterade skadorna kan ha naturliga förklaringar och att ytterligare forskning krävs innan människor kan dömas och få sina barn omhändertagna


Också en annan av shaken baby syndromes skapare, Ayub Ommaya, har offentligt tagit avstånd från diagnosen. Innan han gick bort 2008 kritiserade han diagnosen och sättet hans studier använts på. Istället vittnade han till fördel för de misstänkta i uppmärksammade barnmisshandelsfall.
En av hans närmaste kollegor, hjärnforskaren Ronald Ucinski i Virginia, USA, hade Ommaya som mentor.
- Han ansåg att hans arbete hade misstolkats. Hela diagnosen är byggd på den här misstolkningen av testet på apor som ledde fram till diagnosen. Men diagnosen har aldrig blivit bekräftad i vetenskapen.
En annan amerikansk läkarprofil, neurokirurugen John Plunkett, är inne på samma linje.
- Du kan inte orsaka hjärnskada utan att först orsaka nackskador. Och vi har inte sett ett enda sådant fall. Inte ett enda, säger Plunkett. 
Mer att läsa samt tv inslag på länken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar