fredag 13 februari 2015

Unicef om krisen inom socialtjänsten

http://www.bpis.se/unicef-kraver-politiskt-ansvar/

Enligt den svenska delen av FN:s barnfond Unicef visar domen i Yara-fallet på en rad brister inom såväl polis, skola och socialtjänst. Bland annat har inte barnets bästa utretts ordentligt, samarbetet mellan myndigheterna har inte fungerat, tjänstemän har inte lyssnat till barnet och avstått från att anmäla när barn misstänkts fara illa.

Det här är en bild som återkommer även i andra domar och fall med utsatta barn, och inte några enskilda misstag, menar Unicef, som nu vill se politisk samling över partigränserna för att fånga upp barn i utsatthet i och en nationell handlingsplan för att reformera socialtjänst och andra myndigheter.

– Yara-fallet bekräftar bilden av en socialtjänst som inte fungerar och inte klarar av sitt uppdrag. Därför så krävs det en nationell handlingsplan från regeringen för att reformera socialtjänsten och se till att den ska fungera som det är tänkt, för att skydda barn som far illa, säger Heilborn.
 
Alla slår larm men vad göra man åt det? Vad är lösningen? Tror inte på snabba lösningar eftersom de ofta blir kortsiktiga sedan är det inte enkla lösningar eftersom det är så stort haveri. Många inblandade. Det krävs nog att många sätter sig ner och talar om vad som behövs för att de skall orka och sedan se vad man kan göra som löser mest på kort sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar