tisdag 17 februari 2015

Hoppas på Åtal

Det blev kritik i Norrköpingsfallet där en 11 åring slets ifrån sin fosterpappa. DEn pappa han levt med sedan han föddes.
http://www.bpis.se/socialnamnden-foljde-inte-lagen/
Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att socialnämnden på en rad punkter i det här fallet inte följde den lagstiftning och de JO-beslut som finns.
– Det är grundläggande att ett beslut om omplacering från ett familjehem ska föregås av en grundlig och omsorgsfull utredning, men det har inte gjorts här.
Vidare bedömer IVO att omplaceringsbeslutet vilade på en handläggning som saknade en fast struktur. Fortlöpande bedömningar ersatte en utredning om vad som var bäst för barnet.
IVO konstaterar även att barnet omplacerades till en miljö som inte var utredd och som tillsynen visar var instabil.
Dessutom anser IVO att det är tveksamt om situationen vid omplaceringsbeslutet var så brådskande att socialnämndens ordförande hade rätt att fatta beslut om en omplacering till mamman samma dag som det skedde.
Inspektionen understryker i sitt beslut att de omfattande bristerna i nämndens barn- och ungdomsvård, som konstaterats i flera tidigare beslut, kvarstår.

Hoppas på åtal

Familjehemspappan hoppas att åklagare efter Inspektionens kritik ska ta ärendet på allvar och åtala de inblandade för tjänstefel.
– Jag tycker inte att det är rätt att tjänstemän som beslutar att kidnappa ett barn ska gå fria. De borde dömas för tjänstefel.
Sedan omplaceringen av pojken har familjehemspappan tillsammans med flera andra föräldrar bildat BPIS Östergötland, som är en del av Barnperspektivet i Sverige som den riksbekanta familjehemsmamman i Marks kommun startade.
– Det finns allvarliga brister i socialtjänsten överallt idag. Allt handlar om pengar idag och inte om barnets bästa, säger han.
Socialtjänsten ska senast den 23 mars ha redogjort hur man bland annat säkerställer att barns situation och behov inför en omplacering klargörs med stöd av en utredning.

 
Så tråkigt att inget kommer att bli bättre för pojken eller hans styv/fosterpappa. De får inte träffas mer och inte heller får pojken flytta hem igen. Mamman har flyttat och kommunen bestämmer inte längre. Kan berätta att hon faktiskt kontaktade mig för ett tag sedan. Hon ville ge sin version. Sedan skällde hon ut mig för att jag "tog hans parti" Hon hade inte en enda konkret sak att komma med förutom påståenden. visst det var ju hennes sida av saken. Nu har ärendet granskats och de gjorde fel. Spelar alltså ingen roll vad hon (eller fosterpappan) påstår eller tycker. Det handlar nämligen om barnet. Han ville inte han informerades inte, han flyttades utan orsak utan utredning och utan att saker och ting hade förändrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar