onsdag 11 februari 2015

Fembarns familj splitttras

http://mobil.unt.se/start/fembarnsfamiljen-fick-nej-3586754.aspx
Fembarnsfamiljen Thorén-Brännmark tvingas lämna bostaden i Österbybruk i veckan, sedan huset de hyrt sålts på exekutiv auktion. Eftersom Maria Thorén har betalningsanmärkningar och en hyresskuld till kommunens bostadsföretag Östhammarshem får hon inte hyra av dem - trots att hon är först i kön och det finns lediga lägenheter i Österbybruk.

Nu har även socialtjänsten sagt nej till familjens ansökan om ett bostadssocialt kontrakt. Ett sådant kontrakt innebär att socialtjänsten hyr en lägenhet av Östhammarshem och sedan hyr ut den i andra hand. Om hyresgästen sköter månadsbetalningarna i ett år och inte missköter sig går kontraktet över till hyresgästen. Men socialtjänsten har blivit alltmer restriktiv med att bevilja bostadssociala kontrakt. Policyn är att individen "tills alla resurser är uttömda" ska lösa bostadsfrågan på egen hand. I fjol beviljades inga bostadssociala kontrakt i Östhammars kommun.
– Vi har blivit erbjudna att hyra en etta i Östhammar, en jourlägenhet. Vi har resonerat fram och tillbaka men nu lär vi ta den. Annars står vi utan boende, säger Maria Thorén.
 
Hur tänker man här?  fem barn och två vuxna skall tränga in sig i en etta. DEt går ju inte så nu tvingas de dela på sig
De tre äldsta barnen flyttar in hos sin pappa som bor i Österbybruk, medan de två yngsta, 6 år och 1 år, flyttar med till Östhammar. Maria Thorén är orolig för barnens skull och hoppas att familjen ska hitta en bostad i Österbytrakten inom kort. De tänker även överklaga kommunens nej till bostadssocialt kontrakt.
– Hur kan socialtjänsten tycka att det är i enlighet med barnkonventionen att splittra en hel familj på det här sättet? I två veckor kan det vara okej, men tänk om det blir två månader? Jag förstår inte hur det i längden ska kunna gynna barnen.
 
hur tänker man? Inte alls ser det ut som. hur kan man mena att det är för barnens bästa eller de vuxna? Vad hjälper det denhär familjen? Man skapar problem, mer problem, utöver de som redan finns.  Hur skall de orka hålla ihop? Känner mig arg ledsen frustrerad över att man hanterar människor så illa i Sverige.

1 kommentar:

  1. Och du är inte ensam om att känna så.
    Vi blir fler och fler som känner alltmer vanmakt över socisltjänstens haveri - det hår hela tiden ut över barnen, och sedan har de ingen skam i kroppen - och kallar alla dumma beslut - barnets bästa , inte konstig att de med värdighet slutar en efter en/ vem vill lyda psykopat- order?

    SvaraRadera