lördag 17 januari 2015

Sepearationsteam

Det har varit så många artiklar det sista så jag börjar nästan glömma vad jag lagt ut. Känner inte igen denna även den är från i dec så jag tror inte att jag lagt ut den tidigare.
Det är svårt att hitta metoder för att lösa eller undvika vårdnandstvister
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6054535
Antalet separationer som leder till vårdnadstvister blir allt fler och det verkar vara svårt att hitta sätt att hjälpa föräldrar att kunna lösa sina konflikter innan de hamnar i domstol. Det har gått fyra år sedan en statlig utredning föreslog så kallade separationsteam som bättre skulle kunna hjälpa föräldrar i svåra konflikter, ändå finns det inga sådana ännu.

På stiftelsen Allmänna barnhuset arbetar man sedan i höstas med att få igång en försöksverksamhet där föräldrar ska kunna få hjälp tidigt och på flera olika sätt. Ännu så länge har inga kommuner förbundit sig att vara med.

Ylva Söderlind Göthner, projektledare och handläggare på Allmänna barnhuset, betonar att tidiga insatser skulle kunna hejda konflikter att växa mellan föräldrar.
Detta är något som inte minst skulle gagna barnen. Enligt Söderlind Göthner vet man att barn inte mår bra av att föräldrarna befinner sig i långvariga konflikter.
I dag kan ett par i en separation få hjälp genom samarbetssamtal hos familjerätten. Men hos dem med djupa konflikter behövs inte sällan mer hjälp - kanske exempelvis hos vuxenpsykiatrin eller hos Socialtjänstens missbruksenhet.
Men att få den typen av hjälp på grund av en separation är svårt idag. På Allmänna barnhuset vill man testa det som kallas för samverkansteam, som ska samarbeta för att tidigt kunna ge rätt stöd i en kris och därmed hejda en galopperande konflikt.

För detta har Allmäna barnhuset fått pengar av förra regeringen. I fem kommuner ska det här testas under de närmaste åren, men än så länge har inga kommuner skrivit på något avtal.
Det förvånar inte Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och landsting. Tidiga insatser är bra, säger hon, men hon tror inte att kommunerna mäktar med fler åtaganden just nu

Men Ylva Söderlind Göthner på Allmänna barnhuset hoppas att några kommuner ändå kommer att vilja testa andra arbetssätt om än i liten skala. För som det är nu trappas konflikten ofta upp än mer om den till slut leder till en vårdnadstvist i domstol:
– Vi vet att konflikterna inte tar slut med en domstolsprocess. Det blir nya stämningsansökningar,nya utredningar, nya anmälningar till Socialtjänsten. Då kan man konstatera att vi inte är bra på att hjälpa de här barnen och föräldrarna vidare. Det behöver vi bli bättre på.
 
Förstår att kommunerna har mycket men samtidigt detta är ju förebyggande för att slippa få så många ärenden.  Det ligger helt i linje med vad jag drivit. Jag vill ha samarbetsombud. Det är ju lite samma sak. Jobba med samarbete eller då det inte fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar