söndag 11 januari 2015

Mal 3 år

Då är det ännu ett barn som skall utvisas.
http://www.expressen.se/kvallsposten/beslutet-cp-skadade-mal-3-far-inte-stanna/
Mal Osmani, 3 år, har en svår cp-skada och bland annat stora svårigheter med andningen. Föräldrarna Lindita och Muhamet Osmani lämnade Kosovo för två år sedan på uppmaning av läkare där. För att Mal skulle överleva behövdes specialistvård i Sverige.

Han har flera gånger opererats i Lund och i Karlskrona där familjen nu bor. Mals läkare i Sverige har upprepade gånger slagit fast att pojkens svåra tillstånd kräver att han får stanna här.
- Varken den vård, medicin eller speciella mat (näringskoncentrat) som Mal behöver finns att få i Kosovo, säger Lindita Osmani. Och utan de maskiner vi använder här hemma överlever han inte. I Kosovo finns heller inga specialister som kan sköta en sådan maskin.

I höstas beslutade Migrationsverket att familjen skulle utvisas, och i oktober gjordes en anmälan om verkställighetshinder för att få en ny bedömning av ärendet.
Efter att Migrationsverket och Förvaltningsrätten prövat ärendet kom lagen om "särskilt ömmande omständigheter" (1 juli 2014). Fram till nu har familjen hoppats att Migrationsverket skulle ta tillbaka sitt beslut.

Enligt advokat Fredrik Ehrnford får fallet ingen prövning enligt nya lagen eftersom Migrationsverket anser att det inte är några nya omständigheter att beakta.
- Jag anser att det finns skäl att göra en sådan prövning. Mals hälsotillstånd har förändrats och försämrats, säger han. Jag kommer att göra en ny överklagan och hävda de nya omständigheterna. Vi kommer inte att ge oss. Så enkelt är det.
Fredrik Ehrnford tycker inte att Migrationsverket utrett ärendet korrekt.

- De har inte iakttagit sin utredningsskyldighet. Jag menar att man borde ha hört familjen muntligen innan beslutet i verkställighetsfrågan fattades, förklarar han. I det här ärendet finns många intyg, både svenska intyg och från olika sjukhus i Kosovo. En rad intyg från svenska läkare beskriver enligt alla konstens regler pojkens besvär med andningen med mera. Det finns också intyg om att han är för sjuk för att resa. Det är nästan så man undrar om Migrationsverket menar allvar eller om det är något slags skämt i en dålig sit-com.
 
Jag kan förstå de som anser att vi inte kan ta hand om alla sjuka som kommer hit men då tycker jag inte att de skall inte släppa in dem från början.
Sedan att ett tydligt barnperspektiv skall råda i alla ärenden gällande barn gäller uppenbarligen inte för dessa barn. Inte för detta barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar