måndag 5 januari 2015

Förtydliga tjänstemännens roll

Hittade en debatt artikel med intressant information. Det var i en mindre tidning i Mark http://markbladet.se/?artikel=201412291345315396
Med 1 miljoner an­ställda står kommunerna och landstingen tillsammans för en stor del av landets välfärdstjänster. Kommundirektörerna ansvarar för budgetar som överskrider många av de börsno­terade företagen. Kom­munallagen reglerar dock bara den politiska organisationen. Nu är det dags att förtydliga tjänstemannens roll i lagstiftningen.

Kommunen är ofta den största arbetsgivaren på orten. Göteborg har till exempel kostnader för verksamheten på 30,7 miljarder kronor per år. Borås har motsvarande kostnader på 6 miljard kronor och Uddevalla 3,2 miljarder kronor. Landstingets kostnader är ännu högre. Så stora organisationer behöver styras smart. 
Styrningen är beroende av ett väl fungerande samspel mellan politiker och tjänstemän. Trots det fokuserar kommunallagen enbart på den demokratiska organisationen. I realiteten har kommuner och landsting ofta delegerat beslutsbefogenheten till tjänstemännen. En tydlighet i rollfördelning och uppdrag kan skapas genom dialog men bör också ske genom reglering i kommunallagen.
Oklarheter försvårar


Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur kommunallagen ska moderniseras. Nu behöver utredaren arbeta fram skarpa förslag som kan förtydliga tjänstemannens roll i kommunallagen. Då skapas bättre förutsättningar för offentlig sektor att leverera en välfärd i världsklass.
 
Det var intressant. En utredning runt vad politiker och tjänstemännen skall göra och inte. Vem som ansvarar för vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar