torsdag 22 januari 2015

Domstolar måste lyssna på barnen

Enligt lag skall barn höras men återigen så missas det. Men man borde väl kunna vara säker på att åtminstone domstolarna gör rätt eller?
http://mobil.svd.se/opinion/domstolarna-maste-lyssna-pa-barnen_svd-4039399
Utifrån våra erfarenheter av att arbeta med barns rättigheter vill lyfta några av de starkaste argumenten:
• När barnkonventionen blir lag måste det leda till en förstärkning av kompetensen – och minskning av godtyckligheten – i domstolar och myndighetsutövning som gäller barn. Principen om barnets bästa och barnets rätt att bli hörd i domstolar kommer att gälla inom alla rättsområden. Åsidosättandet av barnkonventionen med hänvisning till att den inte är lag kommer inte längre att kunna användas.
• När barnkonventionen blir lag måste kompetensen och kunskapen om konventionen stärkas i kommunerna; därmed borde godtyckligheten minska i tolkningen av barnets rättigheter. I dag ser vi alldeles för stora kommunala skillnader i genomförandet av konventionen, något som Sverige också vid upprepade tillfällen fått kritik för av FN:s barnrättskommitté.
• När barnkonventionen blir lag kommer den att bli tvingande att använda när andra lagar ska tolkas. Vi kommer, förhoppningsvis, inte längre att behöva uppleva att ett barn som har omhändertagits av samhället med stöd av lagen om vård av unga (LVU) blir utvisat tillsammans med sina föräldrar med stöd av utlänningslagen som idag väger tyngre än LVU. Det kommer också att bli än tydligare att barnets bästa och barnets rätt att bli hörd måste genomsyra hela beslutsfattandet vad gäller till exempel vårdnadstvister, socialtjänstärenden och asylprocesser.

Rädda Barnen är övertygade om att regeringens beslut att göra barnkonventionen till lag kommer att stärka rättssäkerheten för barn i hela landet. Men beslutet kommer givetvis inte att helt magiskt leda till att alla barns rättigheter efterlevs i Sverige. Det krävs ett fortsatt fokuserat barnrättsarbete, med tydlig prioritering från myndigheter och politiker. Det krävs att förarbetena skrivs med omsorg och att de tolkningsinstrument för barnkonventionen som finns tillgängliga används av beslutsfattare. Och det krävs rejäla satsningar på utbildning av professionella som arbetar med barn eller fattar beslut som rör dem.
Den förra regeringen tillsatte i mars 2013 en utredning med uppdrag att göra en kartläggning av för- och nackdelarna med en inkorporering av barnkonventionen i svensk rätt. Rädda Barnen förväntar sig nu att denna utredning framför allt ska klargöra hur konventionen ska göras till lag.
Vi står beredda att bidra till detta arbete med vår kunskap och våra erfarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar