lördag 17 januari 2015

Barn skall inte behöva vänta på ersättning

En riksdagsman som bloggar om barnfrågor Iallfall i det här inlägget. Han har även skrivit debatt artiklar och har med fler motioner som rör de frågor jag driver. Heja heja säger jag.
https://utbult.wordpress.com/2015/01/17/brottsoffer-ska-inte-behova-vanta-pa-skadestand/
I ett TV4-inslag beskrivs att Sveriges brottslingar är skyldiga sina offer totalt 767 miljoner och summan stiger stadigt. Brottsoffermyndigheten har i nuläget 36.000 ärenden som rör ersättning till brottsoffer. Många drabbade har fått vänta länge på sin ersättning eftersom en del av de dömda helt saknar betalningsförmåga.

Jag tar som kristdemokratisk riksdagsledamot upp detta i en motion till riksdagen under våren. Min förhoppning är att motionen går igenom och att det skapas en utredning som kommer med förslag att brottsoffren ska ersättas direkt när domen vunnit laga kraft.  
Så här står det i min motion:
”Människor som drabbats av brott ska få all den hjälp de behöver för att kunna återgå till ett normalt liv. En viktig aspekt är den ekonomiska. Det är principiellt viktigt att förövaren gottgör brottsoffret ekonomiskt för det lidande och den förlust som åsamkats.
Av olika skäl blir brottsoffret idag ofta utan det skadestånd som har utdömts, eller får nöja sig med ett lägre belopp. Ibland krävs en lång byråkratisk process för att brottsoffret ska få sitt skadestånd utbetalat. För flertalet brottsoffer upplevs detta, att återigen behöva förklara vad som har hänt och dessutom motivera varför de ska ha ut de pengar som domstolen redan har tilldömt dem, som ett ifrågasättande av deras trovärdighet, vilket i sin tur bidrar till en fortsatt känsla av att vara utsatt. Därför borde regeringen låta utreda en ordning där skadestånd betalas ut direkt från staten till brottsoffret när en dom vunnit laga kraft. Det är sedan statens uppgift att kräva in pengarna från den dömde.”
Roland Utbult, riksdagsledamot (KD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar