tisdag 6 januari 2015

Ang tiggare

Det har det cirkulerat en mängd påståenden runt tiggare.
De skall på vissa ställen tvingas betala för de platser de sitter på http://www.dn.se/sthlm/sa-tvingar-de-tiggarna-att-betala/
En tiggare i ena hörnet. En tiggare i det andra. En tiggare utanför Coop. En vid Ica.
DN kan nu avslöja hur en del av tiggeriet i Stockholm organiseras. Det finns personer som tar betalt för att forsla hit ivriga, fattiga människor med stora drömmar från Rumänien och Bulgarien – och som kräver upp till 2.000 kronor för att ge dem en plats att tigga på stadens trottoarer.

De får in massor av pengar http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19701336.ab
En 18-årig kvinna åtalas för misshandel av en 32-årig kvinna efter ett bråk om en tiggarplats utanför Willys i Gävle.
När 18-åringen greps av polisen hade hon 53 000 kronor i sin bh.
– Tiggeri är en organisation som bedrivs av maffian, säger 32-åringen i polisförhör.

Men nu bemöter polisen http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-sanningen-om-tiggarna-i-malmo/
Nej, säger såväl polis, kommun som tiggarna själva.
– Det är en fördom, säger Mats Karlsson, operativ chef för polisen i Malmö.
 
Likaså gör stadsmissionen http://www.stadsmissionen.se/Socialverksamhet/Nyhetsarkiv-Social-verksamhet/Vart-att-veta-om-tiggeri/
Reser hit i desperationMajoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig hit till Sverige. En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupp, individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Ofta lämnar man barn och familj kvar i hemlandet.

Ingen organiserad brottslighetDe EU-migranter som försörjer sig genom att tigga ihop till sitt uppehälle tjänar runt 70 kronor per dag. Det är en mycket liten summa som ska gå till försörjning för dem själva såväl som deras familjer. Det handlar därmed om en grupp individer som lever i extrem fattigdom och utsatthet, oavsett land de befinner sig i. Det finns inga belägg för att tiggeriet är en del av organiserad brottslighet. Det rör sig helt enkelt om för lite pengar i jämförelse med exempelvis vapen- och sexhandel. För att kunna genomföra resan till Sverige är det däremot många som organiserar sig och reser i grupp, passar varandras barn och hjälper på så vis varandra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar