onsdag 31 december 2014

Vägrade fota underbart

Underbar artikel om passfotografen som vägrar att fota barn som skall utvisas.
http://www.expressen.se/nyheter/vagrade-fotografera-barn-som-ska-utvisas/
Fotografen Martin skulle ta utvisningshotade Marias, 2, passbilder.
Men han vägrade.
– Jag kan inte medverka till att den här lilla flickstackaren ska bli utvisad. Har nu Migrationsverket bestämt sig för det får de ta bilderna själva, för jag ställer inte upp på det, säger Martin

I våras kom beskedet att hon och hennes biologiska familj, två föräldrar och en äldre bror, ska utvisas till Armenien. Det trots att pappan i sin ansökan om uppehållstillstånd berättat hur han har torterats av säkerhetstjänsten i hemlandet och att mamman och sonen både misshandlats och vapenhotats.
I går skulle Lisa Marklund, Marias fostermamma, ordna passbilder till fosterdottern, så att hon ska kunna utvisas. Men fotografen i fotobutiken i Piteå vägrade.
– Jag att de inte ville göra det egentligen, sen kände jag igen dem från tidningen. Jag insåg hur fel det kändes, alltihop. Så jag sa det till dem, "jag vill inte göra det här", säger fotografen Martin som inte vill synas med sitt efternamn.
– Har nu Migrationsverket bestämt sig för det får de ta bilderna själva, för jag ställer inte upp på det, fortsätter han.

"Jag står fast"

Det blev alltså inga bilder. Så fort Maria och Lisa lämnat butiken ringde Martin till sin chef och berättade vad som hade hänt.
– Han sa att "det där är ditt beslut. Ingen kan tvinga dig att göra något du inte vill", säger Martin som absolut inte ångrar sig.

Den enda andra fotobutiken i Piteå hade stängt, så det blev inga bilder alls. I stället skickade Lisa och Jens Marklund ett meddelande till Migrationsverket och sa vad som hade hänt.
– Vi ska försöka igen och höra av oss i slutet av nästa vecka om det inte blir några bilder. De vill fortfarande ha in passbilderna, men det är klart, sådant här skjuter på saker och ting. Tid är alltid bra om man vill att positiva saker ska hända, säger Lisa Marklund.
 
Det är inte så länge sedan som folk i planet som skulle ta med ett par som skulle utvisas inte kunde lyfta eftersom alla i planet ställde sig upp och vägrade att sätta sig igen innan de hade plockats av planet. Civil olydnad kallas det och jag ÄLSKAR det.

1 kommentar:

  1. Hade folk i rättssammanhang haft lika mkt av samma vara -hade det varit ännu mer underbart, och ännu fler orättvisa beslut kunnat inhiberas , och ännu fler barn bli lyckliga.

    SvaraRadera