lördag 6 december 2014

Rädda barnen & sammanfattning

Hittar en debatt artikel på rädda barnens blogg eller hemsida
http://barnrattskampe.se/index.php/2014/11/28/socialtjansten-maste-utga-fran-barns-behov-och-rattigheter/?utm_source=facebook&utm_medium=inlagg&utm_campaign=socialtj%C3%A4nsten

Socialtjänsten måste utgå från barns behov och rättigheter

Av den tidigare regeringen utsågs en nationell samordnare för dessa frågor vilket är positivt. Vi har nyligen fått veta att Barnkonventionen ska bli lag i Sverige och jag tänker att vi därför har ett gyllene tillfälle att ta en ny ansats när det gäller socialtjänstens syfte och uppdrag. Jag tänker mig en reformerad socialtjänst som tar sin direkta utgångspunkt i barns behov och rättigheter och som kopplas till en konkret handlingsplan som visar hur barnets rättigheter ska införlivas i det praktiska arbetet.
En sådan ansats behöver även omfatta andra verksamheter som ansvarar för att ge stöd, omsorg och skydd till barn, såsom barnomsorg, skola, polis, hälso- och sjukvård och rättsväsendet. De brister vi ser ställer krav på mångfasetterade lösningar. Det räcker inte att ha ett nog så väl utvecklat, genomtänkt, rättssäkert arbete och gott bemötande inom en verksamhet om en annan vidtar åtgärder eller fattar beslut som bortser från barnets rättigheter. Alla verksamheter vars beslut och insatser påverkar barns villkor, behöver ha barnets bästa i fokus. Kedjan måste vara hel och vi måste hjälpas åt!
 
Alla kräver, begär en förändring frågan är bara hur och när.....

Och så en väldigt kort sammanfattning. vill inte avslöja för mycket på ett forum som är öppet för alla. Men samtalet gick bra. Det var flera saker som hon tyckte om och ansåg ingick i hennes uppdrag. Ett par som hon skulle titta mer på som jag kan få blir delaktig i.
Vi talade om att kvalitetsäkra familjehemmen det vi gör. Om samarbete mellan berörda instanser och mycket annat. Resten sparar jag till BPIS medlemmar.
Sedan träffade vi ansvarig för social frågor för miljöpartiet. Han hade kollat både blogg och hemsida och hade hittat förslagspunkter från oss som han var intresserad av att driva.
en mycket lyckad dag med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar