tisdag 16 december 2014

Maria två år skall ut

Varför skall det vara så svårt att ha ett tydligt barnperspektiv? http://www.kuriren.nu/nknyheter/maria-tva-ar-ska-ut-8012955.aspx
Familjen Jens och Lisa Marklund i Blåsmark i Piteå kommun har tagit hand om Maria sedan i mars 2012.
– Hon var sju dagar när hon kom till oss, säger Lisa Marklund.

I våras kom en strimma hopp för då ansökte Migrationsverket själv om verkställighetsförbud, ett tecken på att de tänkte ompröva sitt eget avvisningsbeslut. Men inget hände och inget förändrades i familjens situation berättar Lisa Marklund. Tills en dag i förra veckan.
– Då begärde Migrationsverket in passfoton på Maria. Det känns som om snaran dras åt, säger Lisa Marklund.
Advokat Marcus Sandström i Umeå har hand om Marias fall.
– Migrationsverket samlar in resehandlingar för familjen. Det är ett tydligt tecken på att avvisningen ska verkställas, säger han.
Både familjen Marklund och advokat Sandström pekar på att det vore omänskligt att utvisa familjen Gevokiyan till Armenien nu.
– Det är långt från människovärdigt, föräldrarna är ju vrak, säger Marcus Sandström.
Lisa Marklund vill inte tro att det kan ske.
– Nej, vi gör inte sånt här. Inte i Sverige. Man plockar inte barn från trygga miljöer och skickar dem till ovisshet. Vi känner vånda och stress inför det som sker, säger hon.

– Det var en fungerande familj när de kom. Det är ett misslyckande för Sverige att de nu inte längre är det, vi har ett ansvar att reparera den familjen, säger Lisa Marklund.
Marcus Sandström lämnar i dagarna in en ny ansökan om ett förbud att verkställa avvisningen.
 
Barnperspektivet skall vara tyngst vägande i alla ärenden gällande barn säger de i riksdagen. Vart är det i det här ärendet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar