torsdag 6 november 2014

Barns bästa oberoende av nationalitet

Eu-emigranter har vi alla sett. Men få av oss är medvetna om att många av dem tar med sig barnen hit.
http://www.dagensarena.se/innehall/de-romska-barnens-basta-maste-vara-i-fokus/ Vad gäller för dem? är barnperspektivet till för dem också?
 Allt fler EU-migranter tar med sina barn till Sverige, trots att det innebär ett liv som hemlös. Nu larmar kommuner och hjälporganisationer.
Kommunen har ansvar för alla sina invånare. Ett av de viktigaste arbetsområdena för socialtjänsten är att se till att barn och ungdomar som bor i kommunen växer upp under trygga och goda förhållanden.
Men nu larmar kommuner och hjälporganisationer för att fler barn än tidigare följer med sina föräldrar från andra EU-länder för att försörja sig genom att tigga. Detta enligt P3 Nyheter.

En enkätundersökning som gjordes i somras visar att 17 av Sveriges kommuner känner till minderåriga bland hemlösa EU-migranter i kommunen. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen behandla barn och unga med uppehållsrätt i Sverige på samma sätt som svenska medborgare.
 
Levnadsvillkoren för de här barnen ser väldigt olika ut i olika kommuner. Göteborgs kommun har ordnat husvagnar för flera barnfamiljer, medan inga sådana planer finns i Uppsala kommun. Där bor barn i bilar, enligt P3 Nyheter.
 
Ebba Busch Thor, som är kristdemokrat och ansvarigt kommunalråd i Uppsala, menar att Göteborgs lösning inte är aktuell för Uppsala. I Uppsala ordnas kortsiktiga lösningar med härbärgen, trots att barnen behöver tak över huvudet konstant.
– Jo, men vi måste också dra en gräns och se om vi ska erbjuda permanent boende till medborgare i andra EU-länder och där är lagen väldigt tydlig: NEJ, säger Ebba Busch Thor till P3Nyheter.
 
Rädda Barnen har jobbat med romska barn i många år och generalsekreterare Elisabeth Dahlin menar att det är självklart att kommunen ska ta sitt ansvar.
– Det kan aldrig vara acceptabelt att barn bor i bilar och på gatan. Socialtjänsten har ett otvetydigt ansvar att se till att barnens rättigheter efterlevs, säger Elisabeth Dahlin.

Kommunerna handskas väldigt olika med frågan. Elisabeth Dahlin menar att det därför måste finnas en gemensam nationell strategi som kommunerna kan arbeta efter. Förutom socialtjänstlagen finns redan nu barnkonventionen, som regeringen vill göra till svensk lag, att fatta beslut utifrån. Men det behövs klara riktlinjer för alla, menar hon.
– Barnen är här och nu och deras bästa måste vara i fokus. Det handlar om ett människovärdigt bemötande, säger Elisabeth Dahlin.
 
Nej det är väl bara att konstatera att vad som är barnets bästa beror på vilken nationalitet barnet har. Barnperspektivet gäller inte för alla barn som bor i Sverige, inte för barn som kommer som flyktingar om de inte får PUT, (permanent uppehållstillstånd) inte heller om deras föräldrar utvisas även om de är födda i Sverige eller som är gäster här. Inte heller för barn till fattiga föräldrar som kommer hit därför att tiggeri är bättre än det de har.

Om det nu är så då får väl riksdagen sätta press på hemländerna att ta hand om sina egna. Man kan inte bara skjuta ifrån sig med orden inte mitt problem. Det har ju faktiskt blivit vårt problem och är på väg att bli det på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar