fredag 31 oktober 2014

Hur många är utbildade?

Tierp får kritik http://www.unt.se/uppland/tierp/socialtjansten-brister-i-barnarenden-3426292.aspx
När socialnämnden får in larm om barn som far illa ska en första bedömning göras inom två veckor enligt lag. Men i många fall drar det ut på tiden och ibland uteblir utredningar helt. Det visar en rapport från IVP, inspektionen för vård och omsorg, som har granskat 24 nämnder i 7 olika län. I genomsnitt överskrider 31 procent av förhandsbedömningarna 14 dagar.
– Vi ser väldigt allvarligt på de här bristerna, särskilt eftersom det gäller barn som kan vara utsatta. Det kan gälla brister i omsorgen, sexuella övergrepp, misshandel och psykisk ohälsa, säger Anna Öström, utredare på IVO och författare till rapporten.

Och Östra Göinge http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article2276264/IVO-kritiserar-socialtjansten.html
IVO tycker det är anmärkningsvärt att kommunen inte uppmärksammat eller ens övervägt att händelsen skulle kunna vara ett missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande enligt lex Sarah. Inspektionen gör bedömningen att individutskottet behöver öka sina kunskaper och se över sina rutiner beträffande lagstiftningen om lex Sarah.
Kommunen får också bakläxa för att man lagt ut vårdnads-, boende- och umgängesutredningar på entreprenad. Kommunen har i och för sig rätt att ta hjälp av utomstående för att ta fram olika underlag. Men måste själva se till att hålla samman utredningen genom att göra en egen bedömning och ett eget ställningstagande.
All myndighetsutövning ska ligga hos kommunen och går inte att överlämnas till ett privat bolag.
 
Och i Blekinge kommun slår man larm då många handläggare inte ens har socionom examen. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/manga-i-socialtjansten-utan-socionomexamen
Av Blekinges fem kommuner är det endast i Sölvesborg som alla socialsekreterare har en socionomexamen. Det visar en rapport från Socialstyrelsen som släpptes i dag. I resten av länet varierar andelen socialsekreterare med socionomexamen mellan 25 och knappt 93 procent. Sämst är läget i Olofström där endast en av fyra har en sådan examen.
 
Blev nyfiken och kollade Mark  Det står nej för rutiner för hur man arbetar med barn och ungdomsvård, vuxenvård och arbetsmarknads verksamhet. Det står också nej för rutiner då barn misstänks fara illa likaså för våld i nära relationer. Inga rutiner för hur man skyddar personuppgifter. De har en överenskommelse med arbetsförmedlingen men inte försäkringskassan, inte heller primärvård eller psykiatrin. De har heller ingen mall för hur de jobbar utifrån ett barnperspektiv.
Bara 90% av handläggarna har socionom examen och bara 40 % har jobbat mer än 2 år. Med  andra ord 10% har inte examen och 60 % har nästan ingen erfarenhet.

När jag bläddrar ner i listan blir jag förvånad över hur många kommuner som inte har utbildade handläggare. Och så känner jag igen namnen på de kommunerna för det är många av dem som fått kritik Bla. Tierp,

Vill ni kolla er egen kommun följ länken http://www.socialstyrelsen.se/oppnajamforelser/ekonomisktbistand välj tabeller och sedan finns det tre sidor som man bläddrar mellan längst ner.

1 kommentar:

  1. Hej
    Jag följde er historia på tv och jag ringde också ansvarig kommun och erbjöd att arbeta gratis bara det blev korrekt gjort, men egentligen vill jag säga det här, socialsekreterare är ingen skyddad titel vilket innebär att det är arbetsgivaren som avgör vilken kompetens som duger, självklart ska man ha läst den juridiska biten, men annars finns det mycket olik kunskap som skulle passa i en sådan tjänst, jag har gått på socialhögskolan och jag lovar dig att det inte är mycket där som är inriktat på barn och de "dina" socialsekreterade saknade var nog mer, respekt, kunskap om barn, mänsklighet, mod att erkänna sina egna fel på ett tidigt stadium, socionomexamen är ingen garanti, men ett krav på att inte bli höga på makt är det:) Allt gott Sanna

    SvaraRadera