onsdag 8 oktober 2014

Ensam vårdnad- bristande engagemang

Det är en jurist som sticker ut hakan och menar att ensam vårdnad tyder på brist på engagemang från motparten.
http://www.mynewsdesk.com/se/juristpunkten/news/ensam-vaardnad-endast-grundat-paa-bristande-engagemang-i-barnet-92987
För nästan exakt ett år sedan skrev jag artikeln ”Långsiktig passivitet ska kunna likställas med aktivt vårdnadssabotage”. Där tog jag upp problematiken som vi jurister ställs inför när en motpart förblir passiv under processens inledande moment gällande rättsskyddsansökan, svaromål m.m. Jag tog också upp att det är mycket svårt att bevisa en långsiktig passivitet, då det likställs med samarbetsproblem och kommunikationsbrister som utgör själva slasktratten i rekvisiten om ensam vårdnad tillsammans med de mer konkreta omständigheterna såsom kriminalitet, missbruk och våld. Min erfarenhet var då att jag tillsammans med min klient kämpande i en ordentlig motvind mot en part som på alla sätt och vis ansågs som lämplig, däremot inte engagerad eller insatt i sina barns liv vilket indirekt påverkade barnen negativt.

Jag blev glatt överraskad när jag satt i en tingsrätt och domaren höjde rösten och bad motparten ”vakna upp och inse allvaret i situationen”. Det var första gången någon tog den diskussionen öppet i tingsrätten. Domaren här informerade motparten om att det inte bara är aktiva handlingar som kan ses som vårdnadssabotage utan även en långtgående underlåtenhet, en passivitet att förhindra ett gemensamt vårdnadsansvar.
Sedan kom ett nytt ärende
I tingsrättens bedömning stod det klart att ingen av föräldrarna var olämpliga i sig baserat på de rekvisit som finns att tillgå. Däremot så måste det finnas ett samarbete och ett engagemang från båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad för att det ska ses som lämpligt för barnen. Tingsrätten menade att det är en rättighet, men också en skyldighet att medverka i beslutsfattande och inte bara skriva under en handling. Att någon som under en längre tid inte tagit någon aktiv del i sina barns liv och då inte i praktiken utövat något vårdnadsansvar inte heller ska ha del i vårdnaden. Tingsrätten dömde slutligen till ensam vårdnad för boendeförälder. Detta är ett stort steg framåt inom familjerätten och jag tror att detta bara är början på en ny tillämplig av begreppet samarbetsproblem och kommunikationsbrister.
Ja det kan ju bli prejudicerande i vårdnadstvister

1 kommentar:

  1. Äntligen -kommer många många kvinnor som kämpar i motvind i ett genussamhälle som slår hårt mot kvinnor/utropa....
    Yippey -ska till slut orättvisorna börja jämnas ut?
    Där mammor får kämpa inte bara mot pappor , utan mot myndigheters genusperspektiv , där man tystas , och ansträngningar vänds mot den som kämpar.
    Äntligen.

    SvaraRadera