tisdag 28 oktober 2014

Bäddat för fel

Ännu en kommun som får kritik.
http://www.unt.se/uppland/tierp/socialtjansten-brister-i-barnarenden-3426292.aspx

Men i många fall drar det ut på tiden och ibland uteblir utredningar helt. Det visar en rapport från IVP, inspektionen för vård och omsorg, som har granskat 24 nämnder i 7 olika län. I genomsnitt överskrider 31 procent av förhandsbedömningarna 14 dagar.


https://www.dagbladet.se/opinion/ledare/vem-gor-reklam-for-socialtjansten-1


Det är för enkelt att göra hennes död till en resursfråga. Elva handläggare var inblandade i fem olika ärenden som gällde Yara. Men precis som i de flesta kommuner vittnar socialarbetarna i Karlskrona om hur de knäar under arbetsbelastningen. En biståndshandläggare kan ha 90 ärenden, en skolkurator 1 400 elever. Att tjejer inte anses vara lika mycket värda som killar får vi bevis efter bevis för. En tjej skriver en debatt artikel.
Forskaren Pia Tham har gjort en undersökning i Stockholms län som visar att var tredje socialsekreterare som arbetar med barn och ungdomsärenden är mellan 20 och 30 år.Av dessa har var tredje arbetat högst tre år i yrket. Var femte har mindre än ett års erfarenhet som socionom. Inte sällan lämnas de ensamma utan handledning och stöd med en stor mängd utredningar att ansvara för. De arbetar ofta i en arbetsgrupp där omsättningen är hög och flera tjänster obesatta. Det är inte särskilt förvånande att nästan hälften funderar på att byta jobb.Hur kan en av samhällets tyngsta och viktigaste myndighetsuppgifter läggas på unga socionomer som praktiskt taget är nybörjare i yrket? 

Det är så man förvånas över att det inte blir fler fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar