söndag 24 augusti 2014

Spotta tuggummi = sexköp med barn

En liten film har figurerat på facebook ett tag. Hittade den nu så att jag kan dela http://www.expressen.se/omtalat/joel-kinnaman-ingen-som-forgripit-sig-sexuellt-pa-ett-barn-ska-komma-undan-med-/
Böter för att spotta tuggummi på gatan och böter för att köpa sex av ett barn? Vänta nu… Någonting är ruttet här!
Den svenske skådespelaren Joel Kinnaman tar ställning. Han vill se högre straff för människor som gjort sig skyldiga till sexövergrepp mot barn.
Samtidigt uppmanar han alla människor som håller med att dela klippet för att stödja kampen.
 
 Direkt kommer. http://www.expressen.se/nyheter/valdtog-sin-dotter-louise--slapps-nu-fri/
Under fem år - när flickan var mellan tio och femton år – tvingades Louise att utstå vanvård, hot och hundratals våldtäkter, enligt domen mot pappan.
Hon lyckades själv fly, utan att ha fått hjälp från samhället.
"Louises" pappa, som i dag är i 50-årsåldern, har i flera år vårdats på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Men den slutna vården upphörde sommaren 2013 och han bosatte sig i Kronobergs län med fortsatt vårdplikt.
 
Efter att pappan dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av underårig tilldömdes han senare också vårdnaden om flickan. Men han har tidigare själv medverkat i en intervju i Expressen och sagt att han inte ville ha någon kontakt med sin dotter.
– Jag har aldrig i helvete bett att få behålla vårdnaden om Louise. Jag är inte intresserad av att ha vårdnaden, har han tidigare sagt till Expressen.
Det var i januari 2007 som pappan dömdes i Göta hovrätt för grovt sexuellt utnyttjande av underårig till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Därmed fastställdes den ursprungliga domen från Eksjö tingsrätt.
Av domarna framgår flickans egen skräckberättelse om livet med pappan och övergreppen som enligt domstolarna begicks mellan 2001 och 2006. Hon har bland annat berättat om hur hon tvingats genomföra omfattande sexuella handlingar samt leva i misären som följde av hans missbruk, där hon bland annat tvingades blanda droger åt honom. Övergreppen har enligt domarna skett när hon tältat tillsammans med pappan på en ö, i en husvagn samt i olika bostäder.
Pappan, som under hela rättsprocessen nekade till anklagelserna, ansökte sedan om resning i Högsta domstolen – som dock valde att inte bevilja något prövningstillstånd.
 
Nu släpps han, förövaren, men flickans liv är förstört och går inte att reparera. Sedan fick han trots vad han gjort vårdnaden. Hur är det möjligt? Lagar för svenska utsatta barn skyddar dem inte.

Nu kom en debatt artikel av Beatrice Ask http://www.expressen.se/debatt/skarp-straffen-for-sexbrott-mot-barn/
Ecpats nya kampanj mot sexuella brott mot barn har väckt stor uppmärksamhet. Inte minst som en följd av den filmsekvens med skådepelaren Joel Kinnaman, också Ecpat-ambassadör, som just nu delas flitigt i sociala medier. Detta är bra. Få saker är viktigare än engagemang - och förstås konkreta åtgärder - mot något så allvarligt som sexuella brott mot barn. Ecpat gör på detta område ett fantastiskt arbete och har varit drivande bakom flera viktiga framgångar för barns rättigheter både i Sverige och utomlands.
För mig som justitieminister är frågan av högsta prioritet. Polis och övriga rättsväsende ska arbeta målmedvetet för att utreda och klara upp sexuella brott mot barn. Straffen ska stå i proportion till brottens allvar. Kriminalvården ska vara inriktad på att förhindra återfall.
Utgångspunkten är självklar. Vi ska ha ett starkt straffrättsligt skydd mot samtliga handlingar som innebär att barn utsätts eller riskerar att utsättas för sexuella övergrepp. Lagstiftningen behöver därför kontinuerligt ses över och förbättras. Det handlar om både straffbestämmelsernas utformning och straffskalorna.
Inom kort tillsätter regeringen en utredning som bland annat avser det straffrättsliga skyddet mot köp av sexuell handling av barn. Det är inte rimligt att detta brott ska innehålla böter i straffskalan och vi vill se en skärpning. I den utredning som pågår om brottet kontakt med barn i sexuellt syfte är direktivet tydligt. Straffskalan, som i nuläget innehåller böter, ses över.
Utöver det behövs också en bredare debatt kring attityder vad som kan göras brett för att förhindra sexualbrott mot barn.
 
Det var på tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar