torsdag 28 augusti 2014

Skådespelande bebisar

Hittade en debatt artikel runt en film ifrån Danmark.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article13224053.ab Har själv inte sett filmen och efter den här artikeln är det inget jag vill eller kommer att göra heller.
Filmen ”Daisy Diamond”, gick på TV och  i slutet av 2007 gick den upp på svenska biografer. I den skildrade den hyllade regissören Simon Staho en kvinna, spelad av Noomi Rapace, som desperat försöker kombinera skådespelardrömmar med ett krävande, nyfött barn.
Staho ska ha all heder för att han tar upp ett tungt och svårt ämne, men i filmen finns ett flertal scener där gränsen för vad man borde få utsätta ”skådespelande” bebisar för passerats.
Hur ska vi berätta vår historia så att inga barn kommer till skada? Hur klipper vi? Hur filmar vi? Det kan tyckas vara enkla och självklara beslut, men när man ser en film som ”Daisy Diamond” är det uppenbart att så faktiskt inte alltid är fallet.

Vad samtyckande vuxna har för sig framför kamerorna, och att vuxna skådespelare väljer att utsätta sig för demonregissörer för konstens skull är en sak.
Vad Simon Staho och hans team utsatte de ”skådespelande” bebisarna för i ”Daisy Diamond” är något helt annat, och får aldrig hända igen.
 
Ja visst har alla barn rätt till trygghet, lugn och ro. Det är föräldrarna som väljer att deras barn skall skådespela det gör de inte själva.  Vid närmare eftertanke så gäller det det samma då folk lägger upp massor av bilder på sina bebisar. Det kanske de inte alls vill då de växt till sig lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar