onsdag 6 augusti 2014

Replik

Då kommer det replik på debatt artikeln. Det är Akademikerförbundet. De håller med i det mesta men efterlyser ett lite tydligeare socionom perspektiv. http://www.dn.se/debatt/glom-inte-socialsekreterarens-perspektiv/
Vi håller med om den verklighetsbeskrivning om underbemannad socialtjänst som tre företrädare för S, MP och V ger på DN Debatt. Många av deras förslag är dessutom sådana vi kämpat länge för. Men vi saknar ett väsentligt perspektiv, nämligen socialsekreterarens, skriver Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Arbetet som socialsekreterare ska vara attraktivt, och det ska vara lockande att stanna kvar och utvecklas i yrket. Akademikerförbundet SSR kräver därför en nationell handlingsplan där riksdag, regering, kommuner och andra berörda gör gemensam sak för att säkra kvaliteten. Det handlar om allt från rutiner och stödsystem till introduktion, vidareutbildning och karriärvägar. Ett sådant kvalitetslyft klarar inte kommunerna på egen hand. Regeringen måste ta sitt ansvar.
Jag håller med men sspecialist tjänster i sig gör ingen till en bättre handläggare inte heller högre lön utan hela arbetssituationen måste förändras.
Så översikt och förändring av utbildningen, inför psykologsamtal obligatoriska precis som i psykolog utbildningen.
Legitimation men krav på vissa utbildningar.
Mer stöd i arbetet, stödsamtal även där, rätt till att ta in experter i utredningar, ok rätt till det har man redan nu men sällan ekonomiska möjligheter.
Färre ärenden per handläggare alltså ekonomi för att anställa fler.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar