onsdag 20 augusti 2014

Kanal 100

Hittade en bra kanal med filmer om barn:En om utsatta barn är: Ett barn, allas barn Agneta Bravelius.
http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/ett-barn-allas-barn/
Nyhetsartiklarna om barn som far illa ökar radikalt och varje år anmäls 15.000 allvarliga brott mot barn till polisen. Agneta Bravélius har reagerat över att det är så vanligt att barn här i Sverige utsätts för misshandel, sexuella övergrepp och mobbing. Och ändå görs så lite för att skapa förändring. Hon bestämde sig för att göra något åt saken själv. I den här filmen berättar Agneta om starten av föreningen BRY (Barns Rättsskydd) och om de visioner hon brinner för.
 
Om man går in under alla filmer så  finns det många bra filmer med samma tema.
T.ex. Ocean of love http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/ocean-of-love/
När Joakim var barn utsattes han regelbundet för misshandel av sin alkoholiserade mamma. Övergreppen har påverkat en stor del av hans liv och idag använder han sin kreativitet till att bearbeta den smärta han fortfarande bär inom sig. I den här filmen berättar Joakim om sin barndom i Los Angeles, om konsekvenserna av barndomshändelserna och om sitt yrke som fotograf och skribent.
 
Vem lyssnar på Ella? http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/vem-lyssnar-pa-ella/
 I filmen ”Vem lyssnar på Ella?” berättar en mamma om dagen då hon för första gången började misstänka att något inte stod rätt till med sin 3-åriga dotter Ella. Mamman hade varit frånskild sedan ett par år och när dottern kom tillbaka från umgänge med pappan började hon uppträda konstigt och säga saker som inte var normalt för ett barn i hennes ålder. Till slut gjorde mamman en anmälan och det blev inledningen till en nästan två år lång kamp mot myndigheterna. Ju längre tiden gick desto större blev insikten att hon själv riskerade att mista vårdnaden om hon fortsatte att skydda sin dotter. I filmen medverkar förutom Ellas mamma, morbror, och morfar även advokat Eva Kornhall, psykolog Olof Risberg och f d sexualbrottsutredare Monica Dahlström-Lannes samt ett antal vuxna som själva utsatts för övergrepp som barn.
 
Saras hemligheter http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/saras-hemligheter/

Sara är nitton år och har just börjat studera till åklagare. Hon lever ett liv som vilken annan tjej som helst. Eller ja, nästan i alla fall. En del av henne kommer alltid att vara annorlunda.
När Sara var tretton år blev hon våldtagen av en elva år äldre bekant till familjen. Sara hade redan varit med om mycket i sitt liv och befann sig i en trasslig situation, vilket gjorde att hon inte hade någon att prata med. Om någon annan hade gjort detta mot henne så hade den här mannen varit just den person som hon hade vänt sig till för att berätta. Men nu var han den skyldiga och Sara vände sig inåt. Hon orkade inte prata om det. Hon vågade inte. Övergreppen pågick under två år och med hot, våld och tvång blev hon våldtagen över femtio gånger.
I den här filmen berättar Sara om hur hon till slut vägrade vara offer. Hon slog tillbaka, reste sig och bestämde sig för att överleva. Den tredje maj 2012 gjorde hon en polisanmälan om våldtäkt mot barn. Det svåraste beslutet hon någonsin tagit. Det var som att gå in på polisstationen som en människa och komma ut som en annan. I början på 2013 gjorde Sara något som hon själv är förvånad över. Hon bestämde sig för att inte vara anonym längre och publicerade en film på YouTube som fått en stor spridning med nästan 20 000 visningar.
Genom sin livserfarenhet vill Sara förändra livet för andra som varit med om liknande saker. Hon vill visa att det går att vara stark ändå, och att man ska våga prata om det som hänt. I höst börjar Sara utbilda sig till jurist och i framtiden vill hon arbeta med sexualbrottsoffer. Sara mål är att förändra samhällets attityd gentemot brott av den här sorten.
 
Rymmaren http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/rymmaren/
Rolf Ekström är ett av alla dessa barnhemsbarn som vanvårdades och glömdes bort under uppväxten. Hans liv började på spädbarnshem redan 1939, samma år som han föddes. När han blev lite äldre hamnade han på ökända Vidkärrs barnhem i Göteborg och flyttades några år senare till Ivarsbergshemmet. Rolf blev allmänt kallad för ”rymmaren” eftersom han rymde från alla barnhem han hamnade på. Hans morföräldrar var alltid målet för rymningarna och de var också hans enda trygghet under uppväxten. Myndigheterna tröttnade på hans ständiga avvikelser och svek honom på ett sätt som aldrig gick att tvätta bort. Till slut hamnade han på Mellansjö skolhem i Stockholm där han under lång tid utsattes för sexuella övergrepp.
 
Det finns säkert fler. Det är bara att leta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar