tisdag 22 juli 2014

Flera vårdnadshavare?

Hittade en blogg som tar upp ärenden inom socialtjänsten som gått fel.
Jag vet inget om en som skriver och har heller inte hört om ärendena tidigare men blev ändå förvånad över berättelserna där.
http://noboytoy.wordpress.com/category/hur-gor-socialtjansten/
Vet ju hur galet det kan vara så samtidigt blev jag inte förvånad.
Ni får läsa själva och göra er egen bedömning.


Sedan är det partier som vill att det skall kunna vara fler vårdnadshavare än två.
http://www.svt.se/nyheter/val2014/flera-partier-vill-tillata-fler-an-tva-foraldrar
Pia Tallgren stred under flera år för att få för att få behålla kontakten med sin icke-biologiske son som hon fått tillsammans med sin flickvän. Men efter separationen för 10 år sedan hade hon ingen laglig rättighet att kalla sig mamma längre, eftersom hon inte juridisk förälder till barnet.
– Jag lade ner min kamp för mitt barn 2010. Det var inte bra för någon, och jag höll på att gå under. Det var väldigt jobbigt att inte få stöd, och att inte få förståelse från samhället, säger hon.

En enkät som SVT Rapport gjort visar på ett visst politiskt stöd för en lagändring. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ställer sig positiva till att tillåta fler juridiska vårdnadshavare. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna svarar nej, och Socialdemokraterna är tveksamma.

Ett av de främsta skälen som uppges är att flera vårdnadshavare skulle innebära mer komplicerade familjeförhållanden för barnet:

– Det kan handla om underhållsskyldighet och arvsrätt som konkreta exempel, men det är även detta med att som vårdnadshavare är du rättsligt ansvarig för en person som ännu inte är myndig. Då gäller det att kunna komma överens när konflikter uppstår, och det är inte säkert att barnet gagnas av ha alltför många vårdnadshavare, säger Olof Lavesson HBTQ-politisk talesman för Moderaterna.

Henne hade jag kontakt med för länge sedan och har försökt stötta. Hon hade varit sambo länge då de valde att skaffa barn tillsammans med ett kill par. När de nu gick isär efter 10 år nekas hon kontakt med pojken. Hon hade ingen laglig rätt till honom.
Har full förståelse för att det kan bli ännu jobbigare för banren men varför skall man göra det så svårt. Om man följer lagen som säger att barnperspektivet skall väga tyngst. Att barn skall ha rätt till de som betyder något så är det inga problem men det följs ju inte.
Jag har sagt det hundra gånger och säger det igen se till att lagarna kopplas till konsekvenser så att de måste följas så hade även detta barn haft rätt till sin anadra mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar